Guldet har aldrig været mere værd. Prisen er nu oppe over 23.500 kroner pr. ounce, og ifølge Goldman Sachs kan vi forvente, at det rammer næsten 26.000 kroner ved årets udgang og måske 28.000 kroner i midten af 2026. Det er både inflationsjusteret og nominelt rekord, og stigningen er sket samtidig med, at dollaren er faldet til sit laveste niveau i tre år.
Guldaktier har oplevet stigning i år
Guldminenavne som DRDGold, Gold Fields og Royal Gold har fundet vej ind i IBD 50, en liste over de mest lovende vækstaktier. Faktisk er verdens største guldmine, Newmont, den bedst performende aktie i S&P 500 i år, med en stigning på over 50% indtil nu. Til sammenligning er S&P 500 faldet næsten 10%.
Men selv med rekordpriser og stærk aktieperformance er der stadig meget få investorer, der ejer guld. Guld-ETF’er (en slags aktiefond med fysisk guld) udgør under 2% af alle ETF-investeringer, langt under de 8% vi så i 2011. Og guldmine-ETF’er? De står for under 0,5% af hele markedet for aktie-ETF’er.
-
-
Hvorfor stiger guldet så voldsomt?
Det skyldes ikke kun investorflugt til sikker havn. Det handler også om frygt. I april viste en global undersøgelse, at 82% af professionelle investorer forventer, at verdensøkonomien skrumper. Og mens Trump presser på med nye toldsatser, er usikkerheden blandt virksomhederne stigende. Ifølge en anden rundspørge mener 76% af topchefer, at toldpolitikken direkte skader deres forretning.
Det har også sat pres på den amerikanske dollar, der er faldet 8% i år. Det lyder måske positivt for eksporten, men det er i høj grad drevet af udenlandske centralbankers massive frasalg af amerikanske statsobligationer, næsten 630 milliarder kroner er solgt siden november.
-
-
Sydafrikanske guldaktier brager frem
Det er ikke kun amerikanske selskaber, der mærker guldfeberen. Sydafrikanske producenter som Sibanye Stillwater og DRDGold er steget med omkring 90-110% i år, og guldprisen målt i sydafrikanske rand har også nået nye højder.
Er det nu, man skal købe?
Guldaktier er stadig historisk billige i forhold til det brede aktiemarked. Og hvis enten guldet fortsætter op, eller aktiemarkedet falder (eller begge dele sker), kan guldmineselskaber bryde ud af det kursinterval, de har ligget i de sidste 10 år.
Se kilden til indholdet her.