Det, der begyndte som en banebrydende funktion til at gøre hverdagen lettere, har udviklet sig til en af de mest opsigtsvækkende sager om privatliv i den moderne techhistorie.
Apples stemmeassistent Siri har i årevis hjulpet millioner af brugere med alt fra vejrudsigter til beskeder og påmindelser.
Men i 2019 blev det afsløret, at Siri ikke altid ventede på et "Hey Siri", før den begyndte at optage.
Optagelserne blev i nogle tilfælde sendt videre til både Apple og eksterne partnere uden brugernes samtykke – og kunne indeholde alt fra almindelige samtaler til dybt private øjeblikke.
Nu har Apple betalt en høj pris for skandalen.
Millionforlig efter privatlivsskandale
Det skriver Ekstra Bladet.
Apple har indgået et forlig på 95 millioner dollar, svarende til cirka 660 millioner kroner, som kompensation til amerikanske brugere.
Techgiganten nægter at have gjort noget ulovligt, men valgte at betale for at afslutte sagen.
"Når din egen telefon bliver en spion i stuen, så har vi altså et problem," siger en amerikansk forbrugeradvokat til MLive.
-
-
Kun amerikanske brugere kan søge kompensation
Forliget gælder amerikanske brugere, som har haft Siri-enheder som iPhones, iPads, Apple Watches, MacBooks eller HomePods mellem 2014 og 2024.
Hver bruger kan modtage op til 20 dollars pr. enhed – dog maksimalt 100 dollars (cirka 673 kroner) pr. person.
Danske og øvrige europæiske brugere er ikke omfattet af erstatningen.
Eksperter forventer, at kun 3-5 procent af de berettigede brugere reelt vil søge pengene, mens en stor del af forligsbeløbet ender som advokatsalærer.
Siri-sagen rystede Apple
Sagen tog fart, da The Guardian afslørede, at Siri-optagelser utilsigtet blev delt med ansatte hos Apple og tredjepartsudviklere.
En whistleblower fortalte, at det nogle gange ikke krævede andet end lyden af en lynlås for at aktivere optagelsen.
Optagelserne indeholdt ifølge The Guardian alt fra medicinske oplysninger og narkohandler til par, der havde sex.
Apple ændrede efterfølgende praksis, fjernede muligheden for at gemme optagelser og understregede, at Siri aldrig er blevet brugt til at bygge markedsføringsprofiler eller videresælge data.
Skandalen blev et vigtigt wake-up call for hele techbranchen om, hvor skrøbeligt forbrugernes tillid kan være, når privatliv og teknologi krydser hinanden.