Hold øje med din varmeregning: Nu forsvinder prisloftet

Flertallet i folketinget har stemt for at fjerne prisloftet.

Et bredt politisk flertal har besluttet at fjerne prisloftet for overskudsvarme.

Det kan give billigere varme – men også en risiko for prisstigninger.

Prisloftet for overskudsvarme fjernes

Et bredt flertal i Folketinget har netop vedtaget at ophæve prisloftet for overskudsvarme fra fjernvarme. Ifølge klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard (M) vil det gøre det lettere for fjernvarmeselskaber at investere i energieffektive løsninger og udnytte spildvarme fra fx datacentre.

Bag aftalen står regeringen sammen med SF, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten og Radikale Venstre.



Hvad betyder det for varmeregningen?

Prisloftet blev oprindeligt indført for at beskytte forbrugerne mod uforudsigelige prisstigninger, men det har samtidig forhindret flere fjernvarmeselskaber i at udnytte billig overskudsvarme fra eksempelvis store industrivirksomheder og datacentre.

Med fjernelsen af loftet kan flere selskaber nu indgå aftaler om at bruge denne varme – noget der potentielt kan sænke priserne for forbrugerne.

Men ministeren anerkender også, at fjernvarmeselskaberne nu har større ansvar:

"Varmeselskaberne og industrien har ønsket friheden. Nu får de den, men de skal forvalte den ansvarligt," siger han.

Der vil stadig være en overordnet regulering af fjernvarmesektoren for at sikre, at priserne ikke stiger unødigt, men risikoen for en dyrere varmeregning kan ikke afvises.

Læs også: Så meget el, vand og varme bruger en dansker – og så meget koster det

Kan give højere CO2-udledning – i en periode

Et af kritikpunkterne ved aftalen er, at ophævelsen af prisloftet i første omgang kan føre til en højere CO2-udledning. Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet vurderer, at ændringen kan medføre en merudledning på 100.000 ton CO2 i 2030.

Det skyldes, at nogle virksomheder, der stadig bruger fossile brændstoffer, nu kan få bedre økonomi i at sælge deres overskudsvarme – og dermed øge produktionen.

Men ministeriet forventer, at når Danmark i stigende grad overgår til vedvarende energi, vil denne effekt forsvinde, og merudledningen ophøre efter 2030.

Hvad sker der nu?

Aftalen betyder, at fjernvarmeselskaber kan begynde at forhandle nye aftaler uden at være begrænset af prisloftet. Om det vil resultere i lavere eller højere priser på fjernvarme, vil afhænge af, hvordan selskaberne vælger at håndtere de nye muligheder.

For forbrugerne betyder det, at fjernvarmeregningen kan ændre sig – men det er endnu for tidligt at sige, om det bliver billigere eller dyrere.

Læs mere her.