De globale finansmarkeder, domineret af amerikanske aktier (over 65% af den globale markedsværdi), starter 2025 fra et risikabelt udgangspunkt. Optimismen blandt private investorer er på et rekordhøjt niveau, og aktiemarkedets koncentration er på niveauer sidst set i 1929, hvor de ti største aktier udgør 40% af markedet.
Samtidig er værdiansættelserne på himmelflugt med pris-til-indtjening-ratioer, der kun er overgået i 2000 og 2020.
Selvom nogle frygter et kommende aktiemarkedskrak, er det mere sandsynligt, at vi vil se en rotation væk fra dyre amerikanske aktier til billigere markeder i Europa og dele af Asien. Et potentielt vendepunkt kan blive valget af Friedrich Merz som tysk kansler i februar, hvilket kan styrke Europas aktiemarkeder.
Dollarens styrke og det internationale spil
Efter valget af Donald Trump har dollaren styrket sig markant, mens andre store valutaer som euroen, yen og den kinesiske yuan er svækket. Dette gør udenlandske aktiver mere attraktive for amerikanske investorer, men det skaber også udfordringer.
Trump-administrationen kunne drømme om en aftale i stil med 1985’s Plaza Accord for at svække dollaren og forbedre USA’s konkurrenceevne. Dog er dollaren stærk primært på grund af den amerikanske økonomis præstationer sammenlignet med resten af verden, og en aftale kan blive udskudt, især hvis administrationen fortsætter med at "overophede" økonomien.
-
-
Kina: En langsom nedgang eller en pludselig krise?
Kina bliver en afgørende faktor i 2025. Økonomien er i deflation, med faldende boligpriser og en stagnerende iværksætteraktivitet. Regeringens seneste stimulus har ikke løst de underliggende problemer, og der er stigende bekymringer om lokalregeringers gældsniveauer.
Kina risikerer at ligne enten Japan, der oplevede årtiers langsom vækst efter en finansiel boble, eller Grækenland, der gennemgik en hurtig og voldsom gældskrise.
Politisk centralisering under Xi Jinping begrænser innovationen, hvilket kan svække landets langsigtede vækstpotentiale. Uden en stærkere finanspolitisk stimulans eller strukturelle reformer risikerer Kina en dybere økonomisk nedgang, der kan påvirke resten af verdensøkonomien.
Obligationsmarkedet
Valgene i 2024 har skabt en bølge af økonomiske udfordringer for obligationsmarkederne. Med rekordhøj gæld og store budgetunderskud vil regeringer verden over blive presset til at reducere udgifter og potentielt hæve skatter. Særligt USA og Frankrig er i fokus. I Frankrig skal budgetunderskuddet halveres over tre år, men politisk modstand mod yderligere nedskæringer kan føre til periodiske stigninger i franske obligationsrenter.
I USA kan obligationsmarkedet blive en begrænsende faktor for aktier og andre risikofyldte aktiver. På trods af Fed’s rentenedsættelser er obligationsrenterne forblevet høje, og yderligere vækst eller inflation kan skubbe dem endnu højere. Trump-administrationens ønske om at køre økonomien på "højtryk" kan ende med, at obligationsmarkedet bliver en væsentlig modstander.
2025: Et år med udfordringer og muligheder
Det kommende år byder på store skift i globale markeder og økonomier. Investorer skal navigere i en verden præget af høje aktieværdiansættelser, makroøkonomisk usikkerhed og geopolitiske risici.
Se kilden til indholdet her.