Hvad er problemet med "køb lavt, sælg højt"? Her er, hvad markedsdata viser

En af de grundlæggende mål med investering i aktiemarkedet er at tage mere ud, end man putter ind – altså "køb lavt, sælg højt". Men når S&P 500 gentagne gange rammer nye rekordhøjder, kan det virke som om, det er kontraproduktivt at begynde eller fortsætte med at investere. Hvem har lyst til at betale toppris, hvis markedet måske er på vej ned?

Ved afslutningen af tredje kvartal i år havde S&P 500 ramt 43 rekordhøjder. Med andre ord har cirka 22% af dagene i 2024 lukket på en ny all-time high for indekset – det vil sige næsten én ud af hver femte dag. Kan markedet virkelig fortsætte i det tempo?

Historien viser, at selvom ingen kan forudsige fremtiden, har hvert kvartal siden 1928 i gennemsnit givet positive afkast. Især har fjerde kvartal klaret sig bedst med en gennemsnitlig stigning på 2,9%. Det betyder ikke, at hvert eneste kvartal har været positivt, men den samlede tendens er klar.

Selvom tidligere resultater ikke garanterer fremtidige afkast, kan denne viden være nyttig, især nu hvor vi står over for en intens præsidentvalgkamp. Data viser, at selv politisk usikkerhed sjældent har været nok til at stoppe fjerde kvartals gennemsnitlige overlegenhed i forhold til de andre kvartaler.

Frygten for at gå glip af muligheder

Der er også en naturlig frygt for at sælge, når der kunne være endnu en stigning lige rundt om hjørnet. Dette fænomen, kaldet "Financial FOMO" (frygten for at gå glip af økonomiske muligheder), gør det svært at beslutte, hvornår det er det rigtige tidspunkt at trække sig ud af markedet.

Det kan føles som om, at der er en stor gevinst lige rundt om hjørnet. Den rette tid til at sælge afhænger dog af personlige faktorer såsom pensionsdato og din fasthed på at følge planen. Ingen kan forudse markedet, men med planlægning og kommunikation kan mange opnå succesfuld timing.



En psykologisk barriere

Der er en psykologisk barriere, når markedet når nye højder. Vi er blevet lært, at det bedste er at "købe lavt og sælge højt", men hvordan klarer markederne sig, når nye all-time highs er sat? Svaret kan overraske dig.

Hvis du udelukkende havde investeret i S&P 500, når indekset nåede nye højder mellem 1988 og 2023 – hvilket mange ville anse for at være dårlige tidspunkter at investere – ville dit gennemsnitlige fremtidige afkast over det næste år, to, tre og fem år være højere end ved blot at investere på en vilkårlig dag. Historisk set har det altså været mere fordelagtigt at investere, når markedet sætter nye rekorder, end at vente på lavpunkter.

Selvom fremtiden er usikker, peger langsigtede tendenser på, at markederne generelt stiger over tid. Nye all-time highs indikerer ikke nødvendigvis lavere afkast i fremtiden – faktisk kan de endda pege på yderligere vækst. Grundlæggende handler det om, at tid i markedet slår forsøg på at time markedet, og nye højder ændrer ikke nødvendigvis på den tommelfingerregel.

Se det originale indhold her.

Artiklens Tags: