Hvad er Temu? Alt du skal vide før du bestiller derfra

Hvad er Temu, og hvorfor er deres priser så lave? Læs alt, du skal vide om den populære shoppingplatform, inden du bestiller.

Måske stødte du første gang på Temu under Super Bowl, hvor deres "Shop Like a Billionaire"-jingle blev spillet adskillige gange. Eller også har du hørt om det gennem et familiemedlem, der har købt tøj til under 20 kr. Uanset hvad har de fleste efterhånden hørt om platformen Temu.

Temu, som både er en app og en hjemmeside, blev lanceret i USA i september 2022 og har siden tiltrukket opmærksomhed globalt. Men hvad er Temu egentlig?

Hvad er Temu?

Temu er helt nøgternt en stor markedsplads, hvor over 80.000 producenter og leverandører kan sælge deres varer direkte til forbrugere over hele verden. Selvom det er leverandørerne, der lister deres varer på Temus platform, er det Temu, der håndterer langt det meste. Temu står for hele logistikken og gør det let for både sælgere og købere, hvilket gør det til et populært valg for leverandører, da de kan drive mersalg gennem Temu.

Navnet Temu står for "Team Up, Price Down" – et motto, der understreger platformens mål om at samarbejde med producenter for at presse priserne ned.

Hvordan tjener Temu penge?

Selvom Temu tilbyder meget lave priser, er det tvivlsomt, om de faktisk tjener penge. Eksperter mener, at Temu sandsynligvis taber penge på deres produkter, der er prissat virkeligt lavt, for at vinde markedsandele hurtigt. De er i stor konkurrence med bl.a. Shein.

Harvard-professor John Deighton siger omkring Temus økonomi:

"Det er ikke bare et tab; det er et håbløst tab."

Det beretter New York Magazine her.

Temus moderselskab, PDD Holdings, en kinesisk e-handelsgigant med en omsætning på 234 milliarder kroner i 2023, støtter op om Temus ekspansion. De er medvirkende til at Temu kan køre videre med et underskud for hurtigt at opnå markedsandele.



Arbejdsforholdene bag Temu

PDD Holdings er kendt for sin "996"-arbejdskultur, hvor medarbejderne arbejder fra klokken 9 om morgenen til klokken 9 om aftenen, seks dage om ugen. Det er en brutal arbejdsgang for de hårdtarbejdende medarbejdere.

Denne arbejdsstil er blevet stærkt kritiseret, især efter tragiske hændelser, hvor to medarbejdere mistede livet på grund af det ekstreme arbejdspres.

Sikkerheden af produkter fra Temu

Selvom Temu tilbyder en bred vifte af produkter til meget lave priser, er sikkerheden på nogle af produkterne blevet stillet i tvivl. Tidligere i 2023 testede en britisk forbrugergruppe otte varmeapparater fra Temu og TikTok Shop.

De opdagede, at seks af dem udgjorde brand- og eksplosionsrisici.

Efter rapporten blev offentliggjort, fjernede Temu disse produkter fra deres platform.

Det skal dog nævnes, at mange af deres produkter potentielt kan være i orden og der her er tale om et tilfælde, som er blevet undersøgt og derfor ikke er repræsentativt for alle produkter, som platformen tilbyder.

Temu er også blevet kritiseret for manglende kontrol med hvor deres produkter kommer fra. En rapport fra juni 2023 afslørede, at nogle af produkterne på Temus platform kom fra Xinjiang. Her har tvangsarbejde været et problem for særligt en minioritetsgruppe: Uighurere.

Temu siger dog, at de forventer, at deres partnere overholder loven og platformens regler, som forbyder tvangsarbejde. Det erfares gennem mediet New York Magazine.

Temus gamification-strategi

En anden metode Temu bruger for at tiltrække og fastholde kunder, er gennem gamification. Temu har gjort deres app til en næsten spillelignende oplevelse.

Lucy Clark fra Manchester beskrev sin første oplevelse med Temu som at træde ind i et virtuelt casino. Hendes skærm var fyldt med blinkende tilbud, nedtællinger til gratis levering og lynrabatter. Denne gamification-strategi gør platformen underholdende og skaber en følelse af, at man skal handle hurtigt for ikke at gå glip af de gode tilbud. Det gør shoppingoplevelsen vanedannende og øger samtidig salget.

"Temu er lige så afhængighedsskabende som sukker," siger detailanalytiker Neil Saunders.

Det beretter BBC her.

Er Temu noget for dig?

Hvis du er på jagt efter billige varer og er villig til at vente på længere leveringstider, kan Temu være en interessant platform at udforske. Men det er vigtigt at være opmærksom på produktkvaliteten og sikkerheden, især når det gælder elektroniske apparater. Ligesom med andre e-handelsplatforme, bør du altid læse anmeldelser og være kritisk over for, hvad du køber.

Temu er på mange måder en unik platform, der kombinerer lave priser med en underholdende shoppingoplevelse, men som forbruger er det vigtigt at være opmærksom på både fordele og ulemper, før du bestiller derfra.

Artiklens Tags: