Hvad koster OL egentlig?
Når vi tænker på OL, tænker vi på sportslig pragt, medaljer og nationernes sammenhold. Men bag kulisserne gemmer der sig en økonomisk realitet, der er alt andet end glitrende. Ifølge et nyt studie fra Oxford University sprænger alle OL siden 1960 deres budgetter med i gennemsnit 172%. Det betyder, at værtsbyerne ofte ender med at betale meget mere, end de havde planlagt.
Sammenligninger med naturkatastrofer
Studiet, ledet af den danske forsker Bent Flyvbjerg, sammenligner omkostningerne ved at afholde OL med økonomiske tab fra naturkatastrofer som jordskælv og tsunamier. Det er ikke småpenge, vi taler om. For eksempel kostede sommer-OL i London 2012 omkring 93 milliarder kroner, mens vinter-OL i Sotji 2014 kostede hele 137 milliarder kroner.
-
-
Hvorfor er det et problem?
Når en by afholder OL, investerer de ikke kun i stadioner og sportsfaciliteter, men også i massiv infrastruktur som veje, hoteller og transport. Disse investeringer er nødvendige for at håndtere de mange tusinde besøgende. Men når legene er overstået, står mange byer tilbage med faciliteter, der sjældent bliver brugt igen, og gæld, der kan tage årtier at betale af.
IOC’s reaktion
Den Internationale Olympiske Komité (IOC) er dog ikke enig i studiets konklusioner. De mener, at forskerne har haft en forkert tilgang til undersøgelsen og ikke har adskilt udgifterne til OL fra generelle infrastrukturforbedringer. En talsmand fra IOC sagde ifølge DR: “Det giver et helt forkert indtryk af, at forbedringerne i infrastruktur kun er gældende i fire uger og helt skal affærdiges bagefter.”
Hvad kan gøres?
Bent Flyvbjerg og hans kolleger foreslår, at vi gentænker modellen for afvikling af OL. En mulighed kunne være at reducere omkostningerne ved at genbruge faciliteter eller kun tillade byer med eksisterende infrastruktur at byde på legene. En anden mulighed er at sprede legene over flere byer eller lande, så omkostningerne deles.
Selvom OL er en festlig begivenhed, er det vigtigt at huske på de økonomiske konsekvenser. For værtsbyerne kan de gigantiske omkostninger sammenlignes med en økonomisk naturkatastrofe. Det er derfor afgørende at finde måder at gøre OL mere økonomisk bæredygtigt, så det ikke kun er en fest i et par uger, men også en god investering for fremtiden.
Vil du vide mere om økonomi og hvordan du kan blive klogere på din egen pengepung? Følg med her på PengeHjørnet, hvor vi gør komplekse emner enkle og relaterbare.