Hvad koster sygdomme samfundet? Her er de dyreste og mest dødelige sygdomme

Ondt i ryggen eller kræft? Det er ikke altid de mest dødelige sygdomme, der koster samfundet mest. Se, hvilke sygdomme der belaster økonomien og sundhedsvæsenet mest i Danmark.

Sygdomme rammer os alle på et tidspunkt, men det er ikke nødvendigvis de alvorligste sygdomme, der koster samfundet flest penge.

Nyere analyser viser, at nogle af de dyreste sygdomme sjældent er livstruende – mens de mest dødelige ofte er mindre omkostningstunge.

Hvad dør danskerne egentlig af?

Kræft er den mest dødelige sygdom i Danmark og står for 28 procent af alle dødsfald. Især lungekræft er skyld i flest dødsfald, efterfulgt af kræft i tyktarm, blærehalskirtel og bryst.

Andre store dødsårsager er:

  • Hjertesygdomme
  • KOL og andre lungesygdomme
  • Blodpropper i hjernen
  • Demens og alkoholrelaterede lidelser

Kræft er altså den største dræber, men hvad der måske overrasker er, at nogle ikke-dødelige sygdomme belaster samfundsøkonomien meget mere.



Ondt i ryggen er den store udgiftsskurk

Rygsmerter, særligt lænderygsmerter, topper listen over sygdomme med størst samfundsbyrde. Selvom man sjældent dør af rygproblemer, koster det samfundet millioner i form af sygedage, førtidspensioner og tabt produktion.

Statens Institut for Folkesundhed har målt sygdomme på tabte gode leveår (DALYs) – altså år, hvor man lever med nedsat funktionsevne. Her er lænderygsmerter den største belastning for danskerne, tæt fulgt af hjertesygdom.

De dyreste sygdomme for sundhedsvæsenet

Kigger man isoleret på, hvilke sygdomme der koster sundhedsvæsenet flest penge, dukker et overraskende navn op: Skizofreni.

Selvom skizofreni ikke er en af de mest udbredte sygdomme, koster det samfundet:

  • 2,6 milliarder kroner årligt
  • Heraf 1,6 milliarder kroner til indlæggelser

Skizofreni er en ekstremt dyr sygdom at behandle og håndtere, både menneskeligt og økonomisk.

Hvad betyder det for samfundet?

Mens dødelige sygdomme som lungekræft og blodpropper fylder statistikkerne for dødsfald, er det de kroniske og ikke-dødelige sygdomme som rygsmerter og psykiske lidelser, der trækker de store økonomiske veksler.

Hvis vi skal mindske omkostningerne i sundhedsvæsenet, skal der altså rettes fokus mod forebyggelse og tidlig behandling af sygdomme som skizofreni og lænderygsmerter.

Sundhed koster dyrt for både samfund og mennesker, men det er de mindre dramatiske sygdomme, der koster os mest i længden.

Læs mere her.

Artiklens Tags: