Hvad sker der med Tesla-aktien? Eftermarkedshandel giver unaturlige kursudsving

Tesla-aktien opfører sig stadig mere uforudsigeligt, og eksperter peger nu på både psykologi og mulig manipulation som forklaring på de store afvigelser mellem aktiekurs og virksomhedens reelle værdi.

Ifølge analyser fra både Financial Times og Bloomberg foregår der markante prisbevægelser i eftermarkedet, altså uden for børsens normale åbningstid, hvor aktien ofte handles i direkte modstrid med Teslas fundamentale nøgletal.

Handelsmønstre med mistænkelig rytme

Analyser viser, at der opstår unormale afkast, når Tesla-aktien købes ved lukketid og sælges ved åbning næste dag, i modsætning til den normale handel i dagtimerne.

Faktisk har et simpelt eftermarkedsstrategi genereret op mod 381 gange afkastet siden 2010, mens samme strategi i dagtimerne havde reduceret en investering til 61 øre.

Noget tyder på, at nogle aktører, særligt kvantitative, markedsneutrale hedgefonde, forsøger at manipulere kursen op i de første minutter af handelsdagen, hvor likviditeten er lav. Når de senere sælger i et mere flydende marked, falder kursen kun let, og aktørerne kan bogføre en nettofortjeneste på manipulationen.



Fundamentale værdier halter langt bagefter

Både JPMorgan og Morgan Stanley har i årevis forsøgt at værdisætte Tesla ud fra frie pengestrømme. Selvom Morgan Stanley er mere optimistiske end JPMorgan, har begge banker konsekvent overvurderet Teslas frie pengestrømme i perioden 2021-2024 og reelt har strømmen af kapital vendt: I både 2023 og 2024 var Teslas frie pengestrømme negative.

Tesla har altså i praksis trukket penge fra investorerne, snarere end at skabe værdi for dem.

Psykologiske mekanismer holder prisen oppe

Det store spænd mellem kurs og nøgletal kan også tilskrives psykologiske fænomener. Eksempelvis fremhæver eksperter, at mange investorer vælger at ignorere nøgletallene, fordi det er mere behageligt at tro på Teslas fremtidige vækst og Elon Musks visioner.

Der tales om "kognitiv dissonans" og "motiveret tænkning", altså når investorer vælger at se bort fra fakta for at bevare deres egen overbevisning. Det gør det lettere at retfærdiggøre investeringer, selv når tallene ikke støtter op.



Tesla-aktien har mistet over 50% af sin værdi siden december, men handles stadig til en højere markedsværdi end Toyota, Ford, GM og Honda tilsammen. Et faktum, der ikke kan forklares med fundamentale nøgletal alene.

Hvis mønstret fortsætter, bør både investorer og analytikere stille sig selv spørgsmålet: Er Tesla et teknologisk mirakel eller et spekulativt fænomen båret af psykologi og markedets mekanismer?

Se kilden til indholdet her.