Hvilke europæiske virksomheder er mest i fare, hvis USA kommer med flere toldsatser?

Nye amerikanske toldsatser rammer hårdt, men nogle europæiske virksomheder er langt mere udsatte end andre. Hvem klarer sig igennem?

Efter Donald Trumps nyeste bølge af toldsatser er stemningen trykket på de europæiske aktiemarkeder. En ny analyse fra Goldman Sachs peger på, at især virksomheder med stor eksponering mod det amerikanske marked står over for ekstra store risici. Og det handler ikke kun om told, en mulig recession og en svækket dollar truer med at ramme dobbelt.



Virksomheder med størst eksponering mod USA

Ifølge Goldman Sachs har europæiske virksomheder nu omkring 30% af deres aktiver placeret i USA, langt mere end for bare 10 år siden. Det gælder især virksomheder som Ahold Delhaize (med kæder som Stop & Shop), Ashtead Group, Fresenius Medical Care og Bunzl.

Fælles for dem er, at en stor del af deres indtjening kommer fra USA, hvilket gør dem ekstra sårbare over for både toldsatser og valutakurser.

Branchenavne som Compass Group, InterContinental Hotels, Rentokil og RELX er også på listen over selskaber, der kan mærke presset fra USA’s nye handelsstrategi.

Hvem står stærkere?

Virksomheder, der primært opererer i hjemmemarkedet, er i bedre form. Her nævnes f.eks. Endesa, Intesa Sanpaolo, Nexi og Vonovia som eksempler på selskaber med lokal forankring, der ikke bliver direkte ramt af USA’s toldkrig.

Samtidig kan en stærkere euro gøre det endnu sværere for eksporttunge virksomheder, fordi amerikanske indtægter bliver mindre værd i euro.



Udsigt til lavere indtjening

Goldman Sachs forudser et fald i europæiske virksomheders overskud på 7% i 2025 og det kan blive værre, hvis recessionen bliver en realitet. Cykliske sektorer som industri og transport kan stå overfor fald på helt op til 40% i indtjening.

Svaret på, hvem der bliver ramt hårdest, afhænger altså af, hvor pengene kommer fra og hvor afhængige de er af det amerikanske marked.

Se kilden til indholdet her.

Artiklens Tags: