Hvilket europæisk land får flest millionærer i 2028?

Ny forskning fra den britiske tænketank Adam Smith Institute afslører, hvilke lande i Europa der vil opleve den største stigning i andelen af millionærer inden 2028.

Ifølge rapporten "Millionaire Tracker" vil Tyrkiet, Rusland og Sverige toppe listen over europæiske lande med den største vækst i andelen af borgere med en nettoformue på over 1 million dollars (ca. 6,8 mio. danske kroner) inden 2028.

Tyrkiet fører an i Europa

Tyrkiet er spået til at opleve den største stigning i Europa med en vækst på 34% i antallet af millionærer. Ifølge UBS Global Wealth Report 2024 er Tyrkiets økonomi vokset markant på trods af udfordrende økonomiske forhold. Rapporten viser, at rigdommen per voksen i landet er steget med hele 157% mellem 2022 og 2023. Dette placerer Tyrkiet langt foran lande som Qatar og Rusland, der har set en vækst på ca. 20%, mens Sydafrika og Israel ligger lidt over 14%.

Inflationen i Tyrkiet er imidlertid en udfordring, da den ligger på hele 72%, hvilket har gjort livet svært for mange tyrkere. Men de, der ejer ejendomme og andre værdier, har set deres formuer vokse som følge af stigende priser på deres aktiver.



Rusland og Sverige følger efter

Trods økonomiske sanktioner og krigen i Ukraine forventes Rusland at få den næsthøjeste stigning i millionærer med en vækst på 23%. Sverige er ligeledes på vej op, selvom rapporten ikke specificerer det nøjagtige tal for landets vækst.

Storbritannien og Holland på tilbagegang

Modsat Tyrkiet og Rusland står Storbritannien og Holland over for et fald i antallet af millionærer. Ifølge undersøgelsen vil Storbritannien miste 20% af sine millionærer inden 2028, mens Holland står til et fald på 5%.

Årsagerne til tilbagegangen i Storbritannien tilskrives høj skat, fastfrosne arveafgiftssatser og en generel modvilje mod velhavende personer og virksomheder. Adam Smith Institute påpeger, at mange millionærer forlader Storbritannien på grund af disse økonomiske forhold.

Økonomisk vækst er ikke altid nok

Selvom lande som Tyskland og Frankrig har stærke økonomier, ligger deres forventede vækst i antallet af millionærer på 15% og 14%, hvilket placerer dem i den nedre del af ranglisten. Grækenland ligger også lavt med kun en forventet stigning på 2%.

Globalt set forventes USA og Kina, to af verdens største økonomier, også at opleve beskeden vækst i antallet af millionærer. USA forventes at se en stigning på 12%, mens Kina vil vokse med 8% inden 2028.

Se det originale indhold her.

Artiklens Tags: