Vi tror måske, at vi træffer økonomiske beslutninger ud fra ren logik. At vi sparer, investerer eller handler med et nøgternt overblik.
Men sådan fungerer hjernen ikke, viser nyere forskning i neuroøkonomi.
Vores følelser spiller en afgørende rolle – uanset om det handler om impulskøb, opsparing eller frygten for at gå glip af noget.
-
-
Hjernen snyder dig til hævnforbrug
Det skriver DR, som har talt med hjerneforsker og ekstern lektor ved CBS, Jon Sigurd Wegener.
Han forklarer, at vores økonomiske valg altid er følelsesstyrede – også selvom vi tror, vi tænker logisk:
"Følelserne er selve mekanismen bag de valg, vi træffer."
Et eksempel er såkaldt hævnforbrug.
Når vi oplever noget negativt – fx en fyring eller et skænderi – kan hjernen kompensere ved at belønne os med et impulskøb. En ny jakke, et restaurantbesøg eller en dyr gadget bliver en følelsesmæssig reaktion, der giver os en følelse af kontrol og lindring.
Frygten for tab er en stærk drivkraft
Endnu kraftigere er frygten for at miste penge. Vi føler langt større smerte ved at tabe 1.000 kroner, end vi føler glæde ved at vinde det samme beløb.
Det gælder også, når vi frygter at gå glip af et godt tilbud. For mange valgmuligheder – som 40 slags is – giver os en følelse af tvivl og ærgrelse over det, vi ikke valgte.
Det kan føre til overforbrug og dårlige økonomiske valg.
Brug dopamin til din fordel
Men det er ikke håbløst.
Wegener påpeger, at det samme dopaminkick, som opstår ved impulskøb, også kan komme, når vi sparer op til større ting – som en rejse, en ny telefon eller bolig.
Ved at gøre opsparingen synlig og sætte klare, visuelle mål, kan vi aktivere de mere langsigtede følelser, der skaber glæde og tilfredshed.
Et andet trick er at udsætte købet – bare med et minut eller et døgn.
"Forsinkelsen gør, at dopaminkicket allerede er faldet lidt," forklarer Wegener.
Og dermed er det langt nemmere at stå imod de kortsigtede fristelser – og i stedet træffe valg, der styrker din økonomi på sigt.
Vil du have en version tilpasset unge, parøkonomi eller investorer?