Hvordan køber man aktier? Intro til begyndere

Vil du lære, hvordan man køber aktier? Læs vores intro til begyndere og kom i gang med at investere med det samme!

At købe aktier kan virke komplekst, hvis du er nybegynder, men det behøver det ikke at være. Denne guide vil tage dig trin for trin igennem hvordan man køber aktier og give dig en forståelse for de vigtigste ting, du skal overveje, inden du begynder at investere. Uanset om du vil investere på egen hånd eller med hjælp fra en rådgiver, er det vigtigt at forstå dine muligheder.

1. Hvordan køber man aktier? Start med at beslutte, hvordan du vil investere

Det første skridt, når du vil købe aktier, er at beslutte, om du vil investere på egen hånd eller have hjælp fra en professionel. Mange nye investorer vælger at bruge online investeringsplatforme, der gør processen nem og overskuelig uden behov for en rådgiver. Det er dog også muligt at få hjælp fra en finansiel rådgiver, hvis du føler, du har brug for vejledning. Kontakt evt. din bank.

2. Vælg en mægler: Hvor kan man købe aktier i Danmark?

Når du har besluttet dig for, hvordan du vil investere, er næste skridt at vælge en mægler eller platform, hvor du kan købe aktier, såfremt du ikke lader din bank om det. I Danmark er der flere populære platforme, som giver dig mulighed for at investere i aktier:

  • Saxo Bank: En af de mest etablerede platforme med et bredt udvalg af aktier og investeringsmuligheder.
  • Nordnet: En brugervenlig platform, der er meget populær blandt private investorer i Danmark.
  • Endavu: Den første platform i Skandinavien, der tilbyder fraktionelt køb af aktier, hvilket betyder, at du kan købe en brøkdel af en aktie i stedet for at købe hele aktier. Det er et relativt ny investeringsunivers med stort potentiale.

Valget af mægler afhænger af dine personlige præferencer, men det er vigtigt at vælge en platform, der passer til dine behov, og som tilbyder de funktioner, du har brug for.

3. Vælg mellem aktiedepot eller aktiesparekonto

Når du har valgt en mægler, skal du beslutte, om du vil oprette et aktiedepot eller en aktiesparekonto. Disse to kontotyper har forskellige skattemæssige fordele og forskellig fleksibilitet.

  • Aktiedepot: Dette er den mest traditionelle måde at investere i aktier på. Med et aktiedepot bliver du beskattet med 27% af afkast under 61.000 kr. og 42% af afkast over 61.000 kr. Fordelen ved et aktiedepot er, at du kan investere et ubegrænset beløb, men skatten er højere.

  • Aktiesparekonto: En aktiesparekonto beskattes med en fast sats på 17 % af afkastet. Loftet for indskud på kontoen er 135.900 kr. pr. 1. januar 2024. Afkastet opgøres efter lagerprincippet, hvilket betyder, at du beskattes af det afkast, din investering har givet i løbet af året – også selvom du ikke har solgt aktierne. Dette kan være en fordel, hvis du vil have en lavere skatteprocent på dit afkast.

4. Forskellen på aktier og ETF'er

Når du investerer i aktier, kan du vælge mellem bl.a. individuelle aktier eller ETF'er, som hver har deres fordele og ulemper:

  • Individuelle aktier: Ved at købe aktier i en bestemt virksomhed bliver du medejer af denne virksomhed. Det kræver dog, at du undersøger virksomheden grundigt, da individuelle aktier kan have store udsving i værdi. Denne metode giver dig større kontrol over dine investeringer, men indebærer også en højere risiko, da værdien af individuelle aktier kan svinge kraftigt.

  • ETF: Ved at investere i ETF'er investerer du i mange forskellige aktier på en gang. Dette spreder risikoen, da ETF'er indeholder aktier fra flere forskellige virksomheder. Disse er velegnede til investorer, der ønsker en mere stabil og langsigtet investeringsstrategi.

5. Sæt din risikovillighed

Inden du begynder at købe aktier, er det vigtigt at tage stilling til din risikovillighed. Hvor meget risiko er du villig til at tage? Aktiemarkedet kan være volatilt, hvilket betyder, at aktiekurser kan stige og falde hurtigt. Hvis du er en forsigtig investor, kan det være en fordel at starte med aktiefonde, der spreder risikoen over flere aktier. Hvis du derimod er villig til at tage større chancer for potentielt højere afkast, kan individuelle aktier være mere passende. Her er det dog vigtigt at sige, at det kan være en fordel at have en vis ro i maven og kontinuerligt at overvåge ens portefølje.

6. Fastlæg dit investeringsbudget

Det er vigtigt at fastsætte et budget for dine investeringer. Overvej, hvor meget du vil investere, og om du har mulighed for at afsætte et fast beløb hver måned. Nogle investorer vælger at lave månedlige indskud, så de kan udnytte gennemsnitlige markedsbevægelser over tid. Husk, at du aldrig bør investere penge, du ikke har råd til at tabe. Flere danske platforme tilbyder også månedsopsparinger, hvor der kan være kurtagefordele.

7. Hvordan køber man aktier: Kom i gang

Hvordan køber man aktier? Når du har valgt din mægler, besluttet hvilken type konto du vil bruge, og fastlagt dit budget, er du klar til at købe dine første aktier. Start med små beløb, indtil du bliver fortrolig med markedet. God fornøjelse!


Læs også mere om investering og hvordan man kan gribe det an på nerdwallet.com her.