Hvordan USA kæmper mod Kina i biotek-kapløbet – og hvad vi kan lære i Danmark

Kina har hurtigt etableret sig som en bioteknologisk stormagt og er på vej til at overhale USA. For USA handler dette kapløb om meget mere end blot økonomi – det handler om at bevare føringen inden for global innovation.

Biotekinnovation er afgørende for udviklingen af nye terapier og medicinske gennembrud. I USA tager det typisk over ti år at udvikle en ny behandling, og det koster milliarder af kroner. Private investeringer er ofte drivkraften bag denne udvikling, da risiciene er for store til, at det offentlige alene kan bære dem. Investorerne tager slagene, når noget fejler, men når det lykkes, er det både patienter og fremtidige generationer, der vinder.

Kina haler ind på USA i biotekindustrien

Kina er dog hurtigt ved at hale ind på USA. Ifølge rapporter er Kinas andel af globale biotekvirksomheder steget fra 5% til 16% fra 2017 til 2024, mens USA's andel er faldet. Kina har også øget sin andel af venturekapital i biotekindustrien, hvilket viser, hvordan de målrettet investerer i fremtiden.

Hvad kan Danmark lære af USA og Kina?

For os i Danmark, hvor vi også satser stort på forskning og innovation, kan vi lære noget af denne globale udvikling. Hvis vi vil fastholde vores position som et foregangsland inden for sundhedsteknologi og biotek, skal vi sikre, at vores politikker støtter innovation og skaber gunstige vilkår for investeringer. Reguleringer, der skaber usikkerhed for investorer, kan hurtigt hæmme vækst i sektoren – og det kan have langsigtede konsekvenser for vores sundhedsvæsen.



Prisreguleringer kan hæmme innovationen

I USA har prisreguleringer, som Inflation Reduction Act, allerede skabt bekymringer om, hvorvidt de vil dæmpe investeringerne i nye behandlinger. Det kan være en advarsel til andre lande, inklusiv Danmark, om at finde den rette balance mellem at beskytte forbrugerne og samtidig fremme innovation.

Hvordan Danmark kan forblive konkurrencedygtig

Kampen mellem USA og Kina om bioteknologi viser, hvor hurtigt tingene kan ændre sig i en højteknologisk industri. Hvis vi i Danmark ønsker at forblive konkurrencedygtige på det globale marked, er det vigtigt at skabe de rette betingelser for forskning og udvikling – og ikke mindst sikre, at vi tiltrækker både kapital og talent til vores bioteksektor.

Se det originale indhold her.

Artiklens Tags: