Hvorfor guld fortsætter sin rejse mod nye højder

Guld er steget markant de seneste måneder, men er det kun begyndelsen på en længere optur?

Guldet har igennem 2024 vist imponerende vækst, hvilket har fået mange til at spekulere på, om markedet for guld er på vej mod endnu højere niveauer. Guldpriserne er steget med over 20 % og ligger nu på omkring 2.650 dollars per ounce, men hvad driver denne udvikling?

Lad os dykke ned i de tre vigtigste faktorer, der har skubbet guldet op og se, hvad fremtiden måske vil bringe.

Centralbankernes massive indkøb

En stor drivkraft bag guldets prisstigning er de udenlandske centralbanker, der køber guld i store mængder. Centralbanker er de nationale banker i hvert land, som står for at styre landets pengepolitik og økonomiske stabilitet. Især lande som Polen, Indien, Kina og Saudi-Arabien har været aktive på guldmarkedet i 2024. Polen har f.eks. øget deres guldreserver til 13 % af deres samlede økonomiske beholdning, og Indien har købt over 37 tons guld i år.



Rentesænkninger fra Federal Reserve

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har sænket renten, hvilket også har bidraget til at gøre guld mere attraktivt. Når renterne falder, får man mindre afkast på investeringer som obligationer, hvilket gør guld, der ikke giver nogen rente i sig selv, til et mere attraktivt alternativ. Når inflationen samtidig stadig er højere end ønsket, betyder det, at de "reelle renter" (renterne fratrukket inflationen) bliver negative, hvilket yderligere gavner guld som investering.

En svækket amerikansk dollar

Den amerikanske dollar er også blevet svagere i 2024. Når dollaren mister værdi, bliver det dyrere for lande at handle med USA, og mange nationer søger derfor efter alternativer. Her træder guld ind som en sikker investering, der ikke er afhængig af en enkelt nations økonomi. Guldets værdi er global, og mange lande, især dem i BRICS-samarbejdet (Brasilien, Rusland, Indien, Kina og Sydafrika), ser guld som en løsning på at reducere deres afhængighed af den amerikanske dollar.

Hvad kan vi forvente fremover?

Selvom guldet allerede har oplevet en betydelig prisstigning, mener mange eksperter, at der stadig er mere i vente. Den massive efterspørgsel fra centralbanker fortsætter, renten kan falde yderligere, og dollaren kan blive endnu svagere. Dog er der stadig en faktor, der endnu ikke har spillet ind: detailinvestorerne. Investorer i USA har endnu ikke investeret massivt i guld gennem investeringsfonde (ETF'er), men hvis dette ændrer sig, kan vi muligvis se endnu større prisstigninger.

Se det originale indhold her.

Artiklens Tags: