Hvorfor X har tabt 75% af sin værdi siden Elon Musk overtog det

Værdien af sociale medieplatformen X er faldet med mere end 75% siden milliardæren Elon Musk købte virksomheden for to år siden, men hvorfor?

Oplysningerne kommer fra en rapport fra Fidelity’s Blue Chip Growth Fund, der har en ejerandel i X. Ifølge Euronews siger rapporten var fondens andel i X værd 5,5 millioner dollars i juli 2024, sammenlignet med en oprindelig investering på 19,66 millioner dollars, da Musk erhvervede selskabet.

Det betyder, at X nu vurderes til 9,4 milliarder dollars, hvilket er mindre end en fjerdedel af de 44 milliarder dollars, som Musk oprindeligt betalte i oktober 2022.

I takt med at X’s økonomiske situation forværres, har virksomheden indført flere omkostningsbesparende foranstaltninger, herunder at flytte hovedkontoret fra San Francisco til Bastrop, Texas.



Hvad har forårsaget værdifaldet?

Mens aktieværdien steg med 22% efter Musks købsmeddelelse, begyndte værdien hurtigt at falde igen på grund af flere kontroversielle beslutninger. En af de mest omtalte ændringer var rebrandingen af Twitter til X, hvilket medførte ændringer i både navn og logo.

Eksperter advarede på daværende tidspunkt mod denne beslutning, da Twitter-brandet havde opnået enorm genkendelighed globalt.

Musk ændrede også platformens verificeringssystem, hvilket skabte stor kontrovers blandt brugerne. Det tidligere blå verificeringsmærke, som var designet til at beskytte kendte personer mod identitetsmisbrug, blev gjort abonnementsbaseret. Denne ændring medførte en bølge af kritik.

Frafald af annoncører

En stor årsag til X’s værdiforringelse har været tabet af store annoncører, som trak sig på grund af bekymringer over indholdet på platformen. I 2023 trak virksomheder som Apple, Coca-Cola og Disney deres annoncer fra X efter Musks offentlige støtte til et kontroversielt opslag. Flere andre, herunder IBM og Verdensbanken, fulgte trop på grund af bekymringer om hadtale og ekstremistisk indhold.