Mange seniorer sætter for meget ind på deres aldersopsparing og ender med en strafafgift.
En simpel fejl kan koste dyrt, men der er måder at undgå bøden på.
Indbetaler du for meget?
For mange seniorer er det en god nyhed, når de kan indbetale penge på deres aldersopsparing – især fordi udbetalinger herfra ikke modregnes i folkepensionens pensionstillæg.
Men reglerne er komplicerede, og hvert år laver hundredvis af danskere en dyr fejl.
Ifølge Faglige Seniorer betalte 679 personer i 2023 samlet over 10 millioner kroner i strafgebyrer for at have indbetalt for meget på deres aldersopsparing.
Grænsen for, hvor meget man må indbetale, afhænger af ens pensionsforhold.
Hvis du er født før 1965, kan du i 2025 indbetale op til 61.200 kroner – men kun hvis du endnu ikke har påbegyndt udbetaling fra en ratepension eller livsvarig pension efter 1. april 2018.
Hvis du allerede modtager pension, er loftet i stedet kun 9.400 kroner.
Strafgebyret kan mindskes
Hvis du ved en fejl har indbetalt for meget, er der en måde at mindske bøden på.
I stedet for at betale en strafafgift på 40 procent kan du flytte pengene fra aldersopsparingen til en ratepension eller en anden fradragsberettiget pensionsordning.
På den måde nedsættes bøden til kun 4 procent – og du får samtidig skattefradrag for beløbet.
I 2023 benyttede 85 personer sig af denne mulighed, men det kræver, at man selv reagerer og flytter beløbet inden fristen.
Kritik af reglerne
Flere pensionsselskaber har kritiseret de høje gebyrer, og brancheorganisationen Forsikring & Pension kalder det en "dummebøde", når seniorer straffes med en 4 procents afgift, selv når de retter fejlen.
-
-
Også Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) mener, at reglerne er problematiske.
De frygter, at nogle seniorer vælger at stoppe helt på arbejdsmarkedet for at undgå risikoen for strafafgifter.
FH foreslår, at ansatte med delpension stadig skal kunne indbetale det høje beløb.
Minister: Ingen ændringer på vej
Skatteminister Rasmus Stoklund afviser dog at ændre reglerne, da han frygter, at seniorer vil spekulere i at flytte penge mellem pensionsordninger for at undgå modregning i folkepensionen.
"Reglerne forhindrer ikke, at man går på delpension. Man kan bare ikke få den høje fordel ved at indskyde på en aldersopsparing samtidig," siger ministeren.
For seniorer, der vil undgå dyre fejl, er det derfor afgørende at tjekke deres pensionsforhold grundigt – eller rådføre sig med deres bank eller pensionsselskab.