Ikke godt: Trump-sejr kan ryste Danmark og Europa

En Trump-sejr kan øge risikoen for uforudsigelighed, højere toldsatser og handelskrig – en udfordring for danske virksomheder og økonomien. DI mener, at Europa hurtigt må finde en måde at samarbejde med den nye administration i USA.

Pressemeddelelse - Via Ritzau

Sejren til Donald Trump øger et allerede hårdt pres på Europa og Danmark for at tage mere ansvar. Både i EU og i Danmark er der brug for hurtig og resolut handling for at lande på fødderne i en verden, der er blevet endnu mere usikker efter Trump har vundet præsidentposten, mener DI.

  • Vælgerne har talt, de har talt tydeligt og Trump er valgt. Det skal vi respektere, men vi skal være forberedte på en endnu mere uforudsigelig verden. Europa og Danmark stod uanset valgets udfald over for at skulle tage mere ansvar for os selv – nu er den opgave især omkring sikkerhed, konkurrenceevne og grøn omstilling blevet endnu mere akut. Opgaven er den samme - omtændighederne har forandret sig. EU må vise hidtil uset handlekraft og at finde en model, hvor Europa kan samarbejde med Trump-administrationen om en god udvikling, siger adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen.

Dansk eksport og investeringer i USA stiger kraftigt i disse år, og ifølge DI kan det ramme os hårdt, hvis Trump indfører sine bebudede toldsatser. Handelskrig rammer en lille eksportøkonomi som den danske hårdt.

  • Trumps trusler om at indføre told på udenlandske varer er bekymrende, for det risikerer at starte en handelskrig. I en handelskrig er alle tabere – men en lille eksportøkonomi som den danske taber ekstra stort. Mange danske virksomheder skal for fortsat at kunne konkurrere overveje hurtigt at opsætte eller opskalere produktion i USA – Trumps kommende told-stigninger tvinger dem til det, siger adm. direktør i DI Lars Sandahl Sørensen.

Han er dog overordnet fortrøstningsfuld på dansk erhvervslivs vegne. For Trumps sejr giver med erhvervslivets briller både muligheder og udfordringer.



  • Trump har stillet skattelettelser og afbureaukratisering i udsigt, hvilket kan bidrage til økonomisk vækst, der gavner danske eksportvirksomheder. Til gengæld har han intentioner om, at USA skal vende tilbage til de fossile energikilder, hvilket modsat kan ramme grønne, danske virksomheder. Vi kan og skal holde fast i den grønne eksport til USA. Det er min overbevisning, at den grønne omstilling i USA vil fortsætte i de enkelte stater. I øvrigt vil USA fortsat være det vigtigste marked for danske sundhedsvirksomheder, siger Lars Sandahl Sørensen.

Politisk vil der med Trump ved det amerikanske ror blive et endnu større pres på Europa i de kommende år.

  • Trump vil kræve, at Europa tager en større ansvar for egen sikkerhed. Derfor er det pinedød nødvendigt, at Europa nu står sammen og løfter mere i flok. Vi skal have genoprettet vores konkurrenceevne. Vi skal have yderligere fart på den grønne omstilling, så vi kan reducere vores afhængighed af fossil import – for klimaets skyld, men så sandelig også for vores sikkerheds skyld. Og så skal vi indstille os på i højere grad selv at betale for vores egne forsvar, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han understreger, at det amerikanske valg også trækker tråde ind i dansk økonomisk politik.

  • I Danmark kræver den ny situation for Europa og Danmark, at politikerne grundigt vurderer, hvordan Danmark får de offentlige finanser til at strække længere. Kraftigt øgede udgifter til forsvar og sikkerhed, oven i flere penge til klimasikring og grøn omstilling giver ikke plads til ufinansierede pensionsreformer, siger Lars Sandahl Sørensen.