Donald Trumps toldpolitik lægger pres på verdensøkonomien – og nu mærkes konsekvenserne også for danske eksportvirksomheder.
Det internationale økonomiske landskab er blevet mere usikkert. Den Internationale Valutafond (IMF) har netop sænket sin forventning til den globale vækst – og det har direkte betydning for Danmark.
I januar forventede IMF en global vækst på 3,3 procent. Nu lyder prognosen på 2,8 procent. Årsagen er blandt andet den stigende handelsuro og USA's høje toldsatser, som præsident Donald Trump har indført på varer fra store dele af verden.
Det skriver DR.
"Donald Trump har kastet USA ud i en massiv toldkrig med resten af verden. De store toldforhøjelser er den rene gift for verdensøkonomien," siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri.
Amerikansk og kinesisk vækst under pres
IMF's opdatering rammer især verdens to største økonomier.
Forventningen til den amerikanske vækst er skåret ned fra 2,7 til 1,8 procent – et fald på hele 0,9 procentpoint. Også Kina mærker effekten, hvor vækstprognosen sænkes fra 4,6 til 4,0 procent.
Det skaber bekymring – også på danske breddegrader.
"Told på det amerikanske marked og lavere vækst i udlandet er skidt for de mange danske eksportvirksomheder," siger Allan Sørensen.
-
-
Eksporten er Danmarks økonomiske motor
USA er Danmarks største eksportmarked uden for EU. I 2023 eksporterede danske virksomheder varer og tjenester til USA for over 2.000 milliarder kroner – svarende til 18 procent af den samlede danske eksport.
Ifølge Dansk Industri understøtter eksporten mere end 950.000 danske arbejdspladser.
Derfor skaber IMF's nedjustering uro i erhvervslivet. Organisationen kalder tolden en "gift for væksten" og advarer om, at en eskalerende handelskrig og ustabile finansmarkeder kan sende verdensøkonomien længere ned.
Dansk økonomi i farezonen
Hvis eksportmarkederne svækkes yderligere, risikerer Danmark at blive ramt gennem lavere efterspørgsel, tab af arbejdspladser og faldende investeringer.
"Eksporten er den helt store motor i dansk økonomi," siger Allan Sørensen. "Når den bremser op, kan det hurtigt mærkes i beskæftigelsen og den økonomiske vækst herhjemme."