Flere og flere danskere dropper usunde madvarer og spiser markant mindre, og det kan få store konsekvenser for supermarkederne og fødevareindustrien.
Årsagen? Den populære vægttabsmedicin Wegovy, der drastisk mindsker appetitten hos dem, der tager det.
Madbudgettet falder markant
48-årige Tina Johanne Bugge er en af de næsten 100.000 danskere, der bruger Wegovy. Tidligere havde hun svært ved at gå forbi supermarkedets fristende tilbud, men nu er situationen en helt anden.
"Jeg er bare ikke sulten længere," fortæller hun til TV 2.
Hendes indkøbsvaner er ændret så markant, at hun nu sparer mellem 1.000 og 2.000 kroner om måneden på dagligvarer. Det betyder mindre salg af fødevarer i supermarkederne – og det er en udvikling, der kun ser ud til at fortsætte.
-
-
Supermarkederne må tilpasse sig
Wegovy og lignende vægttabsmedicin har allerede ændret forbruget i USA, hvor detailkæder som Walmart har meldt om lavere salg af snacks og søde sager blandt kunder, der tager medicinen. Ifølge eksperter kan samme tendens ramme de danske supermarkeder.
"Det kommer til at blive en kæmpe gamechanger," vurderer Dorte Wimmer, direktør i Retail Institute Scandinavia.
Supermarkederne skal derfor være forberedt på at ændre sortimentet, hvis forbrugerne i stigende grad efterspørger sunde og næringsrige produkter fremfor snacks, færdigretter og sukkerholdige varer.
Læs også: Vægttabsmedicin: Se hvor meget Wegovy koster i 2025
Wegovy-brugere spiser op til 25% færre kalorier
Et Novo Nordisk-finansieret studie har vist, at personer på Wegovy indtager næsten 25% færre kalorier. En undersøgelse fra finanskoncernen J.P. Morgan viser desuden, at amerikanere, der bruger vægttabsmedicin, i gennemsnit køber 8% mindre mad.
Flere store fødevareproducenter er allerede begyndt at tilpasse sig udviklingen. Nestlé har for eksempel lanceret nye produkter i USA, som er målrettet personer, der spiser mindre og derfor har brug for flere vitaminer og mineraler.
Er det kun begyndelsen?
Eksperter forventer, at antallet af danskere på vægttabsmedicin vil stige i de kommende år. Hvis det sker, kan det ændre hele fødevarebranchen og tvinge supermarkederne til at nytænke deres forretningsmodel.
For Tina Johanne Bugge betyder det færre impulskøb og mindre madspild. Men for supermarkederne kan det betyde et milliardtab – og spørgsmålet er, om de er klar til at håndtere den nye virkelighed.