Pressemeddelelse - Via Ritzau
Psykoterapeut MPF Anja de Thurah har pioneret brugen af kunstig intelligens til at skabe billeder i terapi for at støtte klienternes selvopdagelse og helingsproces. Anja har altid brugt kunstværker i hendes terapeutiske praksis, men da hun blev kendt med mulighederne i programmet MID Journey, åbnedes en ny verden. Ved at tage udgangspunkt i hver klients unikke livshistorie, problematikker og indre metaforverden, genererer AI en række visuelle dialogbilleder. Disse billeder fungerer som virkningsfulde visuelle medaforer, der ikke blot understøtter klientens oplevelser, men også giver terapeuten mulighed for at træde ind i klientens forståelsesverden.
En bro mellem det ubevidste og bevidste
Ved hjælp af AI-genererede billeder kan Anja de Thurah skræddersy visuelle repræsentationer, der afspejler klienternes indre følelsesmæssige landskaber. Disse billeder fungerer som en bro mellem det ubevidste og det bevidste, hvilket gør abstrakte oplevelser mere håndgribelige, og understøtter klientens kognitive og følelsesmæssige processer. Tidligere forskning har vist, at kunstværker anvendt af terapeuter kan hjælpe mennesker med blandt andet angst (Abbing et al., 2018), PTSD (Schouten et al., 2015), autismespektrumforstyrrelser (Schweizer et al., 2014), depression (Blomdahl et al. al., 2013) og andre former for psykisk mistrivsel (Kaye-Huntington og Peterson, 2010).
Visuelle metaforer til selvopdagelse
"Ved at integrere AI-genererede billeder i terapien åbner der sig nye muligheder for selvopdagelse og vækst," siger Anja de Thurah. "AI's evne til at visualisere komplekse følelser og erfaringer gør det muligt at skabe billeder, der mere præcist spejler klientens indre landskab. Terapeuten kan ved hjælp af empati og indlevelsesevne integrere visuelle elementer, som repræsenterer potentielle handlemuligheder og løsninger. Dette giver en visuel støtte, som klienten kan relatere til og tage med sig ind i den virkelige verden. "Kunstig intelligens giver simpelthen en stor gevinst i terapiforløbet, jeg ikke ville have været foruden," udtaler Anja de Thurah
-
-
Nye perspektiver og gennembrud i terapien
Anja de Thurah har allerede set de positive effekter af AI-genererede billeder i hendes terapeutiske praksis. "Det er som at tilføje et helt nyt og dybere fænomenologisk sprog til terapien. Billederne åbner op for nye perspektiver, både for mig og klienter, og gør skjulte følelser og tanker synlige og bevidste."
Denne banebrydende tilgang til psykoterapi illustrerer, hvordan AI kan være en hjælpende hånd i vores mest intime og udfordrende indre rejser. Med AI-genererede billeder som værktøj, får psykoterapeuter en ny mulighed for at hjælpe deres klienter med at navigere gennem livets kompleksiteter og finde veje til heling og vækst.