Kan Trump redde OPEC+? Et kig nærmere på fremtidens oliepriser

Præsidentvalget i 2024 og Donald Trumps sejr kan have store konsekvenser for oliepriserne og OPEC+-landenes stabilitet.

Trumps plan om at øge den indenlandske energiproduktion kan potentielt sænke inflationen, men spørgsmålet er, om han også vil gribe ind i internationale olieforhold og hjælpe OPEC+.

Øget indenlandsk produktion – men langsigtede resultater

Trump har lovet at øge olie- og gasproduktionen i USA ved at udvide arealer til boringer, især på føderale områder. Skiferolieproduktionen kan hurtigt øges, men store projekter i områder som Mexicogolfen kræver tid og omfattende bureaukrati. Selvom en øget indenlandsk produktion kan dæmpe inflationen på længere sigt, vil den næppe have en umiddelbar effekt på oliepriserne.

Muligheden for udenrigspolitisk indflydelse: Iran, Rusland og Venezuela

Trump kan vælge at bruge sin udenrigspolitiske magt til hurtigt at påvirke det globale udbud af olie. I tilfælde af Iran er produktionen vokset markant de seneste måneder på grund af lempelser i sanktionerne. En strammere håndhævelse af sanktioner kunne bremse Irans eksport, hvilket kunne stabilisere OPEC+-markedet, da efterspørgslen på OPEC-olie ventes at falde med 1 mio. tønder om dagen næste år.

Russisk olieproduktion – en joker i spillet

Ruslands produktion har været forholdsvis stabil, selvom landets OPEC+-kvoter er reduceret efter krigen i Ukraine og de tilhørende sanktioner. Hvis Trump fjerner sanktionerne, kunne Rusland potentielt hæve produktionen med 0,5 mio. tønder om dagen, det er nok til at skabe et betydeligt overskud i markedet. Dette kunne igen give andre OPEC+-lande som Irak og UAE mulighed for at overproducere, hvilket kunne føre til en ny priskrig, ligesom vi så i 2014.

OPEC+-landenes udfordringer i 2025

Ifølge IEA forventes efterspørgslen efter OPEC-olie at falde, og hvis lande som Irak og UAE ikke overholder deres kvoter, kan det lægge yderligere pres på priserne. I et sådant scenario kunne Saudi-Arabien vælge at "stå tilbage" og lade priserne falde for at straffe lande, der overproducerer.

Priskrig eller stabilisering?

Trump-administrationens valg om enten at stramme sanktionerne mod Iran eller lempe dem mod Rusland kan få afgørende betydning for oliepriserne. En stramning over for Iran kan føre til prisstabilitet, mens lempede sanktioner mod Rusland kunne føre til et øget udbud og potentielt en ny priskrig. Saudi-Arabien og andre OPEC+-lande vil sandsynligvis reagere hurtigt på udviklingen i USA’s udenrigspolitik for at beskytte deres egne interesser.

Afhængigt af Trumps strategi kan oliepriserne enten stabiliseres eller komme under pres fra overproduktion.

Se indholdets kilde her.