Købmand i opråb efter vanvidsbøde: "Vores medarbejder er dybt ulykkelig"

Sikkerhedsstyrelsens kontrol med unge børneagenter skaber frustration i detailbranchen

I en Spar-butik i Øster Brønderslev blev en ung medarbejder for nylig taget i at sælge alkohol til en mindreårig – men hvad hun ikke vidste var, at kunden var en børneagent på kontrolopgave for Sikkerhedsstyrelsen.

Fejlen har nu resulteret i en bøde på 50.000 kroner til butikken, og det har ramt den unge kassemedarbejder hårdt.

Børneagenter afslører mange lovbrud

Siden 1. juli 2023 har Sikkerhedsstyrelsen anvendt unge kontrolkøbere, kendt som børneagenter, til at afsløre ulovligt salg af alkohol, tobak og nikotinprodukter til mindreårige.

Ifølge Sikkerhedsstyrelsen blev der i løbet af et halvt år gennemført over 1.000 kontroller, hvoraf der i 36 procent af tilfældene blev konstateret et lovbrud, det skriver B.T..

Men selvom formålet er at beskytte unge mod skadelig forbrug, oplever flere butiksejere, at de hårde bøder rammer skævt – særligt når de sammenlignes med straffen for butikstyveri.

Stor forskel på bøderne

Jan Jæger, der ejer Spar-butikken i Øster Brønderslev, anerkender, at reglerne skal overholdes, men han mener, at bødestørrelsen er ude af proportioner.

"Når jeg tager en butikstyv, koster det butikstyven 1.000 kroner, og så kan han gå ud af min butik. Min medarbejder laver en fejl og sælger en flaske spiritus til en person under 18 år, og det skal så koste 50.000 kroner," siger han til B.T.

Han understreger, at den unge medarbejder er stærkt påvirket af sagen og ikke har haft lyst til at møde på arbejde siden hændelsen.



Sikkerhedsstyrelsen forsvarer kontrollen

Sikkerhedsstyrelsen ønsker ikke at kommentere på den konkrete sag, men erkender, at kontrolbesøg kan være en overvældende oplevelse for de ansatte.

"Vi er opmærksomme på, at det for den enkelte kassemedarbejder kan være en overvældende oplevelse, når vi foretager kontrol, og vi er bevidste om, at de enkelte kan reagere forskelligt på et kontrolbesøg," lyder det fra styrelsen.

De understreger dog, at en tilsynsførende altid forsøger at vejlede medarbejderen efter et kontrolkøb, så lignende fejl undgås fremover.

Strammere interne regler

For at undgå fremtidige bøder har Jan Jæger nu besluttet at skærpe butikkens interne procedurer.

"Vores medarbejdere skal spørge alle kunder om ID, når de vil købe alkohol. Det bliver et krav, der kommer til at stå i deres kontrakt," fortæller han.

Spørgsmålet om bødernes rimelighed er dog ikke kun et problem for Spar i Øster Brønderslev.

Også butikker i Skjold Burne og Meny har oplevet lignende sager, hvor medarbejdere har været følelsesmæssigt påvirkede af kontrolbesøgene.

Det bliver nu spændende at se, om politikere vil tage sagen op og overveje en justering af bødestørrelserne i fremtiden.