Kedeligt vejr sender elpriserne i vejret: Dyreste priser i årevis

I sidste uge nåede elpriserne det højeste niveau siden energikrisen, og det skyldes et fænomen, som vi nok bør vænne os til: “Dunkelflaute”.

Dette tyske ord dækker over de perioder, hvor vejret er præget af mangel på både sol og vind, hvilket presser produktionen af grøn energi og dermed elpriserne.

Hvad er dunkelflaute?

Dunkelflaute opstår, når der er lange perioder med gråvejr og svag vind. Den grønne energiproduktion fra sol og vind går dermed markant ned, og vi bliver afhængige af traditionelle, fossile kraftværker, som er langt dyrere at drive.

Ifølge Jim Vilsson, seniorøkonom hos Energinet, er der i denne periode derfor blevet fyret op under kraftværkerne, hvilket har presset CO₂-udledningen og elpriserne i vejret.

Høje elpriser er kommet for at blive

Professor i energisystemanalyse, Marie Münster, påpeger, at disse prisstigninger er et naturligt led i den grønne omstilling.

“Det kan se voldsomt ud, men det her udsving er sådan set et tegn på, at systemet fungerer,” siger hun.

Mens vi får flere grønne energikilder, bliver afhængigheden af kraftværker mindre, men når vi en gang imellem har brug for dem, bliver det en dyr fornøjelse, da mange af de fossile værker lukkes ned i takt med omstillingen.

Vigtigere end nogensinde at bruge strømmen smart

Et effektivt værn mod de høje priser er, ifølge Klimarådet, at vi bliver langt bedre til at udnytte den grønne strøm, når den er tilgængelig.

Professor Münster forklarer, at vi kan gøre meget for at reducere omkostningerne ved at bruge strømmen, når den er billigst.

Det kan for eksempel være ved at lade elbiler op, bruge varmepumper og køre store maskiner, når der er rigeligt med grøn energi – og helst automatisere processen.

Vi skal ruste os til flere dunkelflaute-perioder

Dunkelflaute-perioder er ikke noget, vi kan undgå helt. Derfor skal vi være klar til flere lignende situationer, hvor vi er afhængige af fossile brændstoffer i en kort periode.

Løsningen ligger i både at optimere lagring af grøn energi, udbygge elnettet på tværs af Europa og ændre vores energiforbrugsmønstre.

“Vi står midt i en klimakrise og burde have gjort noget for lang tid siden,” understreger Münster.

I takt med, at vi går gennem den grønne omstilling, vil det blive stadig vigtigere at forstå, hvordan og hvornår vi bruger strømmen. Det kræver både teknologiske løsninger og en ændring i vores daglige energivaner.

Læs mere her.