Kina har nu officielt hævet tolden på alle amerikanske varer til 125%, op fra de tidligere 84%. Det bekræfter det kinesiske finansministerium i en udmelding fredag, hvor de samtidig slår fast, at de ikke har planer om at hæve satsen yderligere, medmindre USA fortsætter med at krænke Kinas interesser.
Den nye toldsats træder i kraft fra lørdag og matcher dermed USA's egne gengældelsestoldsatser mod kinesiske varer. Tager man tidligere amerikanske toldforhøjelser med i beregningen, ligger den samlede amerikanske toldsats på kinesiske varer i dag på 145%.
-
-
Et talspil uden økonomisk mening
Kinas finansministerium kritiserer USA’s tilgang og kalder de seneste toldtiltag for et talspil uden økonomisk mening, som ifølge dem vil ende som en joke i verdensøkonomiens historie.
De advarer om, at amerikanske varer ikke længere er konkurrencedygtige i Kina med så høje afgifter og at Kina vil ignorere yderligere stigninger, medmindre USA går endnu længere.
På aktiemarkederne blev nyheden hurtigt mærket: S&P 500 og Dow Jones faldt i det amerikanske formarked, og dollaren dykkede næsten 2% mod euroen kort efter Kinas udmelding.
Trump: Effektivt med det samme
Selvom præsident Trump tidligere på ugen annoncerede en 90-dages pause på størstedelen af de nye toldsatser, så gælder det ikke Kina. I et opslag på sociale medier skrev han ifølge EuroNews:
“Baseret på den manglende respekt Kina har vist verdens markeder, hæver jeg hermed USA’s told på kinesiske varer til 125%, gældende med det samme.”
Baggrunden for pausen var det markedskaos, der fulgte efter annonceringen af Trumps "Liberation Day"-toldpakke. Uroen fik også renterne på amerikanske statsobligationer til at stige usædvanligt meget. Noget, som kan øge USA’s låneomkostninger markant.
-
-
Kina søger nye allierede
Med USA som direkte modstander i en tiltagende handelskrig søger Kina nu støtte blandt udenlandske partnere. Ifølge udenrigsministeriets talsmand Lin Jian vil en retfærdig sag få støtte fra mange, og han advarer om, at USA ikke vil få folkets støtte og vil ende med at fejle.
Kinas premierminister Li Qiang har allerede drøftet situationen med EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen, men det er stadig uklart, om EU-lande med tidligere uenigheder med Kina vil støtte op.