Konkurs: Så mange virksomheder måtte dreje nøglen om i september

September måned bød på 597 erklærede konkurser. Men hvad betyder en konkurs egentlig, og hvordan rammer det de aktive virksomheder i Danmark?

I september måned blev der i alt erklæret 597 konkurser ifølge de nyeste tal. Af disse konkurser var 221 i aktive virksomheder, som enten havde ansatte eller en omsætning på over 1 mio. kr. Dette betyder, at næsten 40% af de konkursramte virksomheder havde en betydelig økonomisk aktivitet, før de blev tvunget til at dreje nøglen om.

De resterende 376 konkurser fandt sted i såkaldte nulvirksomheder, som er karakteriseret ved, at de ingen ansatte har og har en mindre omsætning. Selvom disse virksomheder ofte har en mindre økonomisk betydning, er det alligevel et signal om, at mange mindre firmaer kæmper for at holde sig flydende i et udfordrende økonomisk klima.

Hvad betyder en konkurs?

En konkurs er en juridisk proces, hvor en virksomhed eller person erklæres ude af stand til at betale sine kreditorer. Når en virksomhed erklæres konkurs, betyder det, at den ikke længere kan opfylde sine økonomiske forpligtelser, og at dens aktiver bliver realiseret for at betale gælden. Dette kan resultere i, at virksomhedens aktiver sælges, og virksomheden ophører med at eksistere i sin nuværende form. Konkursen kan påvirke både virksomhedens ejere, ansatte og kreditorer, som kan risikere at miste deres penge.



Aktive virksomheder hårdt ramt

Af de 221 aktive virksomheder, der gik konkurs i september, rammes både ansatte og ejere hårdt. Når en aktiv virksomhed går konkurs, kan det betyde f.eks tab af arbejdspladser, nedgang i lokal økonomi og betydelige tab for kreditorerne. Mange af disse virksomheder havde en omsætning på mindst 1 mio. kr., hvilket indikerer, at det er virksomheder af en vis størrelse, der ikke længere kan klare sig på markedet.

Nulvirksomhederne: De mindre spillere bukker under

De resterende 376 konkurser fandt sted i såkaldte nulvirksomheder, som ikke har ansatte og har en begrænset omsætning. Disse virksomheder er ofte iværksætterprojekter eller mindre firmaer, der aldrig for alvor er kommet i gang, og som ofte drives af enkeltpersoner. Selvom de økonomiske konsekvenser af deres konkurs ikke er lige så markante som for større virksomheder, er det stadig en indikator på, at mange mindre aktører kæmper hårdt for overlevelse.

Du kan læse mere omkring konkurserne på Danmarks Statistik her

Artiklens Tags: