1. april: Du kan spare utrolig mange penge på tirsdag

Den 1. april skifter de fleste af landets netselskaber fra vinter- til sommerpriser. Det betyder, at nettariffen mange steder halveres i de perioder, hvor de fleste af os bruger mest strøm.

Pressemeddelelse - Via Ritzau

Vi har taget hul på foråret, og den 1. april skifter de fleste af landets netselskaber fra vintertariffer til sommertariffer. Det betyder, at landets elkunder kan se frem til en lavere elregning.

Alle elkunder betaler nettarif. Beløbet dækker netselskabernes udgifter til drift og vedligeholdelse af elnettet. Man betaler nettarif, uanset hvilken elaftale man har, og hvor man er kunde.

Den konkrete pris afhænger af, hvilket netselskab der leverer strømmen i det område, hvor man bor. Bor man for eksempel i Vores Elnets netområde, ændres tariffen mellem kl. 17 og 21 fra 0,73 kr./kWh til 0,32 kr./kWh for private forbrugere.

Ud over at langt de fleste af landets netselskaber skifter fra vintertarif til sommertarif den 1. april, har de fleste netselskaber også opdelt døgnet i tre tidsperioder. Det betyder, at nettariffen varierer afhængigt af, hvornår på døgnet, man bruger strømmen. Nettariffen er for ekempel væsentligt lavere om natten i tidsrummet mellem kl. 24 og 6 sammenlignet med tidsrummet mellem kl. 17 og 21, hvor der er mest pres på elnettet.



-De differentierede tariffer er indført for at få os til at flytte vores forbrug væk fra de tidspunkter, hvor der er størst belastning på elnettet, så vi udnytter elnettet bedre. Særligt det stigende forbrug til opladning af elbiler og til varmepumper presser elnettet. Derfor kan vi spare penge, hvis vi flytter vores forbrug væk fra det tidsrum, hvor flest bruger strøm, fortæller Ane Rask, der er chef for administration og handel hos Energi Fyn.

Sol og vind giver lave elpriser

Hen over vinteren er elprisen oftest lavest om natten, hvor nettariffen er lav, og der er færrest, der bruger strøm. Men i takt med at der er flere lyse timer i døgnet, og solen kommer højere op på himlen, kan elprisen sagtens være lavest om dagen mellem klokken 11 og 16.



-En stor del af vores strøm produceres af solceller og vindmøller, så i takt med at dagene bliver længere, og solen er højere på himlen, er det oftere midt på dagen, at elprisen er i bund. Her i marts måned har antallet af solskinstimer været et godt stykke over normalen, og det betyder, at vi på nuværende tidspunkt allerede har haft 18 timer med en negativ spotpris på el i Vestdanmark og 15 timer i Østdanmark, forklarer Ane Rask.

Og i dag fredag den 28. marts vil vi få yderligere to timer, hvor spotprisen på el er nul mellem kl. 12 og 14 i både Vest- og Østdanmark.

Man skal dog huske, at ens samlede elpris ud over nettariffen også inkluderer skatter og afgifter, så spotprisen på el skal langt ned, inden den samlede elpris reelt bliver negativ.

Hold øje med elprisen

Elprisen kan svinge meget. Det har de fleste danskere efterhånden lært, og Ane Rasks opfordring er da også, at man med fordel kan tjekke elprisen, inden elbilen sættes til opladning eller vaskemaskinen startes.



-Det er nemt at tjekke elprisen for eksempel i apps som Energi Fyns, men orker man ikke lige at tjekke prisen hver gang, kan man typisk gå ud fra, at strømmen er billigst mellem klokken 1 og 4 om natten og mellem klokken 11 og 16 om dagen. Og på denne tid af året er det oftere midt på dagen, at vi oplever de laveste priser.