Migrantarbejdere i den danske byggebranche arbejder under ekstremt farlige forhold, afslører en ny DR-dokumentar 'Underdanmark'. Dokumentaren afslører gennem skjulte optagelser, at mange udenlandske arbejdere på byggepladser håndterer farlige materialer, som f.eks. asbest, uden tilstrækkelige værnemidler og uden at modtage instruktioner på et sprog, de forstår.
Ifølge eksperter er manglen på korrekt sikkerhed og instruktion et alvorligt problem. Asbest, som er et kræftfremkaldende materiale, kræver strenge sikkerhedsforanstaltninger, men optagelserne viser arbejdere, der ikke bærer masker hele tiden, og som ikke er blevet informeret om, hvor farligt materialet er.
Alvorlige sundhedsrisici for arbejderne
Overlæge Jakob Hjort Bønløkke fra Aalborg Universitetshospital advarer om de sundhedsmæssige konsekvenser for de ansatte.
"Der er en reel risiko for, at en eller flere af dem kan udvikle lungehindekræft efter sådan en periode, hvor de har arbejdet under de her forhold," siger han.
Det beretter DR her.
-
-
Migrantarbejderne var ikke klar over, at de arbejdede med asbest, og modtog ikke den nødvendige sikkerhedsinstruktion. En af arbejderne, Rodrigo Perea, fik instruktioner fra dokumentarholdet om, hvordan han skulle beskytte sig, men hans kollega, Benjamin Maraschin, modtog ingen vejledning fra deres arbejdsgivere.
Entreprenør indrømmer svigt
Det er nedrivningsfirmaet J. Jensen, der er hovedentreprenør for byggepladsen, og de har hyret firmaet CPH Mandskab til opgaven. Jens Jensen, direktør i J. Jensen, erkender, at selskabet har svigtet, og udtrykker chok over de afslørede forhold.
Dokumentaren kaster lys over et større problem i den danske byggebranche, hvor udenlandske arbejdere ofte arbejder under farlige og usikre forhold.
Læs mere om det på DR her.