Hvordan aflønnes folketingsmedlemmer?
Folketingsmedlemmer i Danmark modtager en fast økonomisk kompensation for deres arbejde, som kaldes vederlag. Vederlaget består af et grundvederlag og omkostningstillæg, som er fastsat af valgloven. Denne lov fastlægger også, at medlemmerne er forpligtet til at modtage både grundvederlaget og omkostningstillæggene – det er med andre ord ikke muligt at fravælge betalingen.
Hvad udgør grundvederlaget?
Grundvederlaget er den faste løn, som folketingsmedlemmer modtager. pr. 1. april 2024 er dette beløb fastsat til 62.805 kr. om måneden, hvilket svarer til 753.660 kr. om året. Grundvederlaget sikrer, at alle folketingsmedlemmer modtager en ensartet løn for deres indsats i det politiske arbejde, uanset deres øvrige økonomiske situation.
Hvad er omkostningstillæg?
Der findes to typer omkostningstillæg, som begge er skattefrie og dækker forskellige behov afhængigt af folketingsmedlemmernes bopæl.
- Omkostningstillæg 1: Dette tillæg er for medlemmer med bopæl i Danmark. Tillægget udgør 5.974,67 kr. pr. måned, svarende til 71.696 kr. om året. Tillægget er designet til at dække udgifter forbundet med arbejdet, som eksempelvis transport og logi i forbindelse med deres parlamentariske opgaver.
- Omkostningstillæg 2: Dette tillæg ydes til medlemmer valgt i Grønland og på Færøerne. Det er højere end tillæg I, nemlig 7.966,17 kr. pr. måned eller 95.594 kr. om året, for at kompensere for de ekstra omkostninger, som disse medlemmer har ved at skulle rejse over større afstande.
-
-
Hvorfor er vederlagene obligatoriske?
Ifølge valgloven er alle folketingsmedlemmer forpligtet til at modtage både grundvederlag og omkostningstillæg. Dette sikrer, at ingen medlemmer arbejder gratis eller på frivillig basis, hvilket kunne skabe ulighed blandt medlemmerne. Det garanterer også, at alle har mulighed for at udføre deres arbejde uden økonomiske hindringer, uanset deres personlige økonomiske forhold.
Hvordan påvirker vederlagene arbejdet i Folketinget?
Vederlagene spiller en vigtig rolle i at sikre, at alle folketingsmedlemmer kan fokusere fuldt ud på deres opgaver uden at bekymre sig om personlige økonomiske problemer. De skattefrie omkostningstillæg betyder, at medlemmerne har de nødvendige midler til at dække udgifter forbundet med deres arbejde, hvilket kan inkludere rejse- og logiomkostninger samt andre udgifter, der opstår i forbindelse med deres parlamentariske aktiviteter.
Du kan læse mere her