Lønforhøjelse på vej for udvalgte danskere

En tiltrængt lønforhøjelse er på vej til en gruppe danskere. Læs med og find ud af, hvem der er tale om.

Hvem får mere i løn – og hvorfor?

En lønforhøjelse er på tegnebrættet, og den kan få betydning for din kommune og dit lokalsamfund.

Men hvem er det, der står til at få mere på lønsedlen, og hvad betyder det for dig og din hverdag?

Flere politikere på Christiansborg er nu klar til at skrue på en vigtig økonomisk knap, men ikke uden diskussion.

En skjult indsats bag scenen

Hver dag arbejder tusindvis af danskere bag kulisserne for at sikre, at vores skoler, veje og ældrepleje fungerer. Men i takt med at presset stiger, er det blevet sværere at finde folk, der vil påtage sig opgaven.

Ifølge en ny undersøgelse fra DR Nyheder mener 66 % af disse nøglepersoner, at deres løn slet ikke står mål med arbejdsbyrden. Det har skabt en debat, der nu spreder sig til Christiansborg.

Et demokratisk problem?

Manglen på kandidater til næste års kommunalvalg har fået flere partier til at slå alarm. SF og Radikale Venstre peger på, at vi står over for et demokratisk problem.

"Vi kan ikke lukke øjnene for det her," siger Venstres Lars Christian Lilleholt. Han mener, at tiden er inde til at diskutere, hvordan disse roller kan blive mere attraktive.


Så hvem skal have mere i løn?

Efter flere års stilstand i deres løn ser lokalpolitikerne nu ud til at være de næste på listen til en lønstigning. De tjener i dag mellem 105.500 og 147.700 kr. årligt – afhængigt af kommunens størrelse.

Når arbejdet kræver 15-20 timer om ugen, skal mange gå ned i tid på deres fuldtidsjob, hvilket skaber økonomiske udfordringer.

"Jeg ser ikke mine børn og venner så meget, som jeg gerne ville. Honoreringen skal tilsvare det arbejde, vi lægger i det," siger Karl Magnus Bidstrup (S), byrådsmedlem i Svendborg, som har måttet tage en lønnedgang i sit civile job.

Hvorfor det betyder noget for dig

Højere løn til lokalpolitikerne kan være med til at tiltrække flere kandidater og sikre, at der bliver truffet bedre beslutninger for din kommune.

Men spørgsmålet er, om det er nok. Flere politikere mener, at det også handler om bedre arbejdsvilkår – som mødetider, der passer bedre til familielivet.

Vil højere løn og bedre vilkår være nok til at redde lokalpolitikken? Eller vil vi stadig kæmpe med at finde engagerede kandidater til næste års kommunalvalg? Det afgøres i Folketinget – og måske på din næste skattebillet.