Da overenskomstforhandlingerne i 2023 blev afsluttet, var der store forventninger til lønstigninger på det private arbejdsmarked.
Mens det er lykkedes at indhente den tabte købekraft fra inflationskrisen, viser tallene, at de lokale lønforhandlinger ikke helt har indfriet forventningerne.
Købekraft genvundet
En positiv udvikling er, at de private lønmodtagere igen har fået deres lønninger til at indhente prisstigningerne.
Det betyder, at husholdningsbudgetterne nu rækker lige så langt som før inflationskrisen, hvor priserne på alt fra mad til benzin steg markant.
Lavere lønstigninger end forventet
Lønnen er siden 1. kvartal 2023 og frem til nu steget med gennemsnitligt 8,7% på det private arbejdsmarked.
Men ifølge beregninger fra Sydbank, baseret på data fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA), ligger denne stigning 0,7 procentpoint lavere end referenceforløbet fra OK23, som var en forventning om, hvordan lønnen kunne udvikle sig.
Arbejdsmarkedsforsker Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet forklarer:
“Man havde en forventning til, at lønudviklingen ville være på et bestemt niveau, og så har man ikke lokalt kunne forhandle det hjem, der skulle til for at komme op på den forventning.”
Det skriver DR her.
-
-
Lokale lønforhandlinger gør forskellen
Selvom nogle lønmodtagere, som eksempelvis buschauffører og lagerarbejdere, får deres løn fastlagt centralt, afhænger størstedelen af lønningerne på det private arbejdsmarked af lokale forhandlinger. Her spiller virksomhedens økonomi og overskud en stor rolle for, hvor meget lønnen kan stige.
Forventninger til 2025
De kommende overenskomstforhandlinger i 2025 vil sandsynligvis igen fokusere på lønudviklingen, især i forhold til hvordan lokale forhandlinger kan bringe lønningerne tættere på pejlemærkerne.