En kunstverden i chok: Millioner for en rådden banan?
Kryptoinvestor Justin Sun har skabt overskrifter verden over efter at have købt en kunstinstallation, der består af en banan tapet til en væg, for hele 41 millioner kroner.
Banen, som er en del af værket “Comedian” af den italienske kunstner Maurizio Cattelan, blev solgt ved en auktion hos Sotheby’s i New York.
Sun betalte det astronomiske beløb i kryptovaluta, og værket har nu fået status som et symbol på sammenhængen mellem moderne kunst, memes og den digitale økonomi.
Hvad køber man egentlig for 41 millioner kroner?
Værket består af:
- En rulle sølvfarvet gaffatape.
- Instruktioner til “installation” af bananen.
- Et certifikat, der bekræfter værkets ægthed.
Selve bananen følger dog ikke med, da den naturligt vil rådne over tid og derfor skal udskiftes løbende.
Salget er blevet sammenlignet med et NFT (non-fungible token), hvor det er værkets certifikat – og ikke det fysiske objekt – der skaber værdi.
-
-
Kunst eller galskab?
“Det her er mere end et kunstværk. Det repræsenterer en kulturel bevægelse, der forbinder kunst, memes og kryptovaluta,” udtalte Justin Sun efter købet.
Han planlægger endda at spise bananen som en del af en “unik kunstnerisk oplevelse” for at fejre værkets plads i både kunsthistorien og populærkulturen.
Læs mere om bananen med gaffatape der gik viralt.
Fra viral meme til ikonisk kunst
Cattelan’s “Comedian” blev oprindeligt præsenteret ved Art Basel i Miami Beach i 2019, hvor det blev solgt for 800.000 kroner.
Billedet af bananen tapet til væggen gik viralt og trak så mange nysgerrige til, at værket til sidst måtte fjernes fra udstillingen.
I alt blev tre eksemplarer af værket skabt. Et af dem er doneret til Guggenheim-museet, mens de to andre blev solgt til private købere. Bananen, som Sun har købt, er den første til at blive gensolgt.
Kunstmarkedet gør comeback
Salg som dette signalerer en mulig genopblomstring af kunstmarkedet, der har været presset under pandemien.
Sotheby’s har haft en stærk uge med over 7 milliarder kroner i kunstsalg, herunder et Monet-maleri solgt for 475 millioner kroner og et værk af René Magritte, der indbragte 875 millioner kroner.
Hvor går grænsen?
Suns køb har skabt debat: Er det et geni, der ser potentiale i at koble kunst og kryptovaluta, eller er det toppen af overforbrug?
Uanset hvad har “Comedian” igen bevist, at det kan skabe opmærksomhed – og det er måske i virkeligheden det, der er det virkelige kunstværk.
Læs mere om det hos CNBC her.