Meta straffet med 798 millioner euro for 'urimelige' handelsvilkår på Facebook Marketplace

Meta står over for en gigantisk bøde fra EU, der anklager teknologigiganten for at udnytte sin dominans til at skade konkurrenter.

Den Europæiske Kommission har idømt Meta en bøde på 798 millioner euro (cirka 5,96 milliarder DKK) for brud på konkurrencelovgivningen.

Kommissionen konkluderede, at Meta har favoriseret sin egen tjeneste, Facebook Marketplace, ved at integrere den direkte i Facebook-platformen, hvilket har skabt ulige vilkår for konkurrerende klassificerede annoncemarkeder.

EU: "Meta har skabt unfair konkurrence"

Ifølge EU's antitrust-chef, danske Margrethe Vestager, har Meta brugt sin markedsdominans til at fremme Facebook Marketplace og samtidig hæmme andre annoncemarkedstjenester.

"Meta skal stoppe denne adfærd og undlade at gentage overtrædelsen," udtaler Margrethe Vestager ifølge BBC. Kommissionen har også pålagt Meta at ophøre med at stille urimelige betingelser for konkurrenterne.

Meta har dog afvist anklagerne og vil appellere afgørelsen. Firmaet hævder, at EU's beslutning ikke tager højde for markedets virkelighed, og fastholder, at der ikke er fremlagt bevis for skade på hverken konkurrenter eller forbrugere.



En voksende liste af bøder til tech-giganter

Dette er første gang, Meta modtager en bøde fra EU for konkurrencebrud, men virksomheden har tidligere fået andre betydelige sanktioner. Blandt andet:

  • 110 millioner euro i 2017 for at give ukorrekte oplysninger ved opkøbet af WhatsApp.
  • Over 1 milliard euro i bøder fra den irske databeskyttelseskommissær for datamisbrug ved overførsel af europæiske brugerdata til USA.
  • 50 millioner pund i 2021 fra den britiske Competition and Markets Authority for at bryde reglerne i forbindelse med forsøget på at opkøbe Giphy.

Strengere regler for tech-giganter

EU's afgørelse er en del af en bredere global tendens, hvor regulatorer strammer grebet om store teknologivirksomheder.

I USA overvejer regeringen for eksempel at opdele Google, og flere lande intensiverer tilsynet med, hvordan tech-giganterne påvirker markeder og forbrugere.

Mens Meta forbereder sig på at appellere EU’s afgørelse, sender sagen et klart signal: De europæiske regulatorer har ingen planer om at lempe presset på Big Tech.

Læs mere her.