Ministrene får en lønforhøjelse på op til 100.000 kr.

Regeringens ministre får markante lønstigninger næste år, men beslutningen skaber røre. Læs her, hvorfor ministrenes lønninger stiger – og hvad det betyder for dig.

Ministrene får mere i løn

Fra næste år kan statsministeren og landets øvrige ministre se frem til en betragtelig lønstigning. Statsministeren får 92.100 kroner ekstra om året, mens øvrige ministre får minimum 73.700 kroner mere i løn. Det fremgår af Medarbejder- og Kompetencestyrelsens beregninger.

Beslutningen skyldes, at en midlertidig lønnedgang på fem procent, som blev indført i 2010 under finanskrisen, nu fjernes som en del af finansloven for 2024.

Læs også: Hvad tjener Mette Frederiksen? Se statsministerens løn

En gammel aftale ophæves

Den midlertidige lønnedgang blev oprindeligt vedtaget som et led i sparetiltag under finanskrisen. Aftalen har dog været forlænget ad flere omgange, og den har dermed været gældende i hele 14 år.

Socialdemokratiets finansordfører Benny Engelbrecht forklarer, at beslutningen handler om at normalisere forholdene:

"Vi har lagt finanskrisen så meget bag os, at der ikke længere er en baggrund for at lave en midlertidig nedsættelse," siger han.

Læs også: Så meget tjener en minister i Danmark

Kritik af beslutningen

Lønstigningen har allerede mødt kritik fra flere sider. Selvom ministrene har haft lønreguleringer i årene siden 2010, hvor deres løn årligt er steget i takt med det offentlige arbejdsmarked, ser mange den ekstra lønforhøjelse som unødvendig i en tid, hvor almindelige danskere kæmper med høje leveomkostninger.

Hvor meget tjener ministrene nu?

Med lønstigningen vil statsministerens årlige løn stige til cirka 1,84 millioner kroner før skat, mens vicestatsministeren, finansministeren og udenrigsministeren rykker op på cirka 1,62 millioner kroner. Øvrige ministre vil fremover tjene omkring 1,47 millioner kroner om året.



En nødvendig justering?

Regeringen understreger, at danske ministre tjener markant mindre end mange topledere i det private erhvervsliv.

Benny Engelbrecht tilføjer, at lønnen ikke er ment som et incitament for at tiltrække ministre, men snarere for at sikre en rimelig betaling for det ansvar, de påtager sig.

Selvom beslutningen kan virke kontroversiel, fremhæver finansordføreren, at alle har vidst, at lønnedgangen kun var midlertidig.


Lønstigningen til ministrene genopblusser debatten om politikernes vederlag og offentlighedens forventninger til, hvordan skattekroner skal prioriteres.

Beslutningen er en del af finansloven, men spørgsmålet er, om danskerne vil se det som en nødvendighed eller en unødvendig luksus.

Læs mere hos DR.

Artiklens Tags: