Nvidia advarer om milliardtab efter nye amerikanske eksportrestriktioner

Nvidia risikerer at miste 5,5 milliarder dollars (ca. 4,8 mia. euro) i omsætning i dette kvartal, efter at USA har strammet reglerne for chip-eksport til Kina. Det fremgår af en børsmeddelelse offentliggjort sent tirsdag aften.

Det amerikanske handelsministerium kræver nu, at Nvidia skal have licens for at sælge deres H20-chips til Kina og det gælder på ubestemt tid. Årsagen er bekymringer om, at chippen kan anvendes i kinesiske supercomputere, hvilket USA ønsker at forhindre.

H20-chippen blev oprindeligt udviklet som en nedskaleret version af Nvidias kraftigere AI-chips, netop for at overholde tidligere eksportforbud. Men de nye regler spænder nu ben for salget alligevel.

Siden nyheden kom ud, er Nvidias aktie faldet 5,2% i eftermarkedet, mens konkurrenten AMD er faldet næsten 5,9%. Også asiatiske teknologivirksomheder mærker presset: Japanske Advantest faldt 6,6%, Disco Corp. 8%, og TSMC i Taiwan tabte 2,5%.



Baggrunden: DeepSeek og handelskrig

Bekymringerne er blevet forstærket, efter Kina lancerede sin egen AI-chatbot DeepSeek i januar. USA frygter, at avancerede chips fra Nvidia kan bidrage til Kinas AI-kapløb og militære udvikling.

For at imødegå konsekvenserne har Nvidia meldt ud, at de vil flytte en stor del af deres AI-produktion til USA. Mandag meddelte de, at de nu bygger AI-supercomputere og producerer de nye Blackwell-chips i Arizona og Texas. Investeringen kan løbe op i en halv billion dollar over fire år.

Trumps toldstrategi rammer chipsektoren

Tiltaget kommer i kølvandet på, at præsident Trump har hævet tolden på kinesiske varer til hele 145%. Elektronik som smartphones og laptops er midlertidigt undtaget, men det ventes at ændre sig, når en ny, branchespecifik toldmodel for halvlederindustrien er klar.

Nvidia står derfor i et krydspres mellem geopolitik, konkurrence og øget regulering – og investorerne reagerer med usikkerhed.

Se kilden til indholdet her.