Hvad går loven ud på?
Fra 1. januar 2025 træder nye modregningsregler i kraft, der ændrer, hvordan pensionisters udbetalinger beregnes.
Hidtil har modregningen taget udgangspunkt i pensionisternes "indtægt ved personligt arbejde", men dette har vist sig vanskeligt at håndtere digitalt.
Med de nye regler vil modregningen i stedet tage udgangspunkt i den arbejdsmarkedspligtige indkomst, hvilket giver en bredere definition og højere modregning for nogle pensionister.
Hvem bliver ramt?
Ændringen rammer hovedsageligt pensionister, der bor sammen med en ægtefælle eller samlever, som ikke selv er pensionist, men modtager sociale ydelser som:
- Efterløn
- Sygedagpenge
- Fleksydelse
Denne gruppe vil opleve en gennemsnitlig nedgang i deres pension på 730 kroner om måneden, ifølge beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen.
-
-
Hvorfor sker ændringen?
Lovforslaget er en del af en større indsats for at gøre modregningen mere simpel og digitalt understøttet.
Det oprindelige forslag skulle være trådt i kraft 1. januar 2024, men tekniske udfordringer med offentlige it-systemer har forsinket implementeringen.
Hvordan påvirker det pensionister?
Ifølge Mads Moberg Reumert, cheføkonom i Danica Pension, vil ændringen kunne mærkes hos dem, der bliver ramt.
"Det kan komme som en overraskelse for nogle, at de fra næste år pludselig har mindre at gøre med," siger han ifølge TV2.
Selvom folkepensionen forhøjes næste år som følge af lønreguleringer, vil denne gruppe ikke mærke forbedringen i samme grad som andre pensionister.
Er der udsigt til ændringer?
Beskæftigelsesministeriet vurderer, at der vil være en vis udskiftning i gruppen af berørte, da ydelser som sygedagpenge ofte kun modtages i kortere perioder. Ændringen vil dog stadig have en vedvarende effekt for mange pensionister, der lever på et stramt budget.
Læs også: Fra 1. januar bliver det dyrere at være bilist: Se de nye afgifter her
Hvad betyder det for dig?
Hvis du er pensionist med en samlever, der modtager sociale ydelser, bør du forberede dig på en mulig reduktion i din pension fra 2025. Det kan være en god idé at gennemgå din økonomi og undersøge, om du skal justere dit budget for at imødekomme de kommende ændringer.
For mere information om ændringerne kan du kontakte Beskæftigelsesministeriet eller følge med på deres hjemmeside.