Ny trend afsløret: Sådan deles ansvaret for genbrugssalg i parforholdet

Ny undersøgelse afslører en klar fordeling i parforholdet, men ikke som du nødvendigvis tror. Læs videre for at finde ud af, hvordan rollerne fordeler sig.

Pressemeddelelse - Via Ritzau

De ene køn klandres altid for at have mange sko, mens det andet køn ofte bliver skudt i skoene, at det er dem, der oftest renser tagrender og slår græsset.

Der findes mange myter og fordomme om mænd og kvinder. Og de to køn er også forskellige. Også når det gælder genbrugshandel – det kan tydeligt ses i den årlige, store rapport, Genbrugsindekset 2024, der tager temperaturen på Genbrugsdanmark.

Næsten 9 ud af 10 kvinder har indenfor de seneste 12 måneder handlet med genbrug. Tallene forholder sig dog drastisk anderledes, når vi retter blikket mod de danske mænd: Her har kun 73 % - lidt mere end 7 ud af 10 – handlet med genbrug indenfor det seneste år.



De tal finder Torben Bechmann Jensen, lektor for institut for psykologi, interessante:



- Alt i alt orienterer kvinder sig mere end mænd mod, hvad de kan købe hvor og til hvilken pris. En del kvinder vil også afse mere tid – til at kigge på varer – i stedet for potentielt at sidde i sofaen og se sport – altså bruge mere tid på at handle/shoppe, fortæller Torben Bechmann.

Betyder det – sat på spidsen - at de danske mænd i meget højere grad end kvinder lever uden genbrugsting? Ikke hvis man skal tro Genbrugsindekset 2024:

Genbrugssagerne skal nok komme ind og ud af hjemmet – blot med hjælp fra mændenes bedre halvdel, for de nye tal viser, at det oftest er kvinden i parforholdet, der står for at sælge parrets fælles ejendele.

71 % af de adspurgte kvinder, der bor med deres partner, siger nemlig, at det oftest er dem, der står for at sælge fælles ejendele, mens det tilsvarende tal for mænd, der bor med deres partner, kun er 45 %.



- Generelt er der kæmpe forskel på, hvordan mænd og kvinder bebærder sig på genbrugsmarkedet. Kvinderne fører nærmest på alle fronter - de er klart de mest ihærdige til at sælge og købe. Men også, når man kigger på, hvad de to køn søger på, er der kæmpe forskel. Kvinderne kigger på fælles ting til hjemmet såsom spisestuemøbler, mens mange mænd typisk søger på 'rolex', 'lego', 'iphone' og 'warhammer', fortæller DBAs presseansvarlige, Julie Schoen.





Mændene er flittige på genbrugsmarkedet, når det gælder denne del af genbrugshandlen
Men tallene fra DBAs Genbrugsindeks skal ikke tolkes som, at mændene ligger og daser på sofaen, mens kvinderne i parholdet har travlt med at købe og sælge familiens møbler og ting. For når en købt brugtvare skal afhentes hos sælger, er det især mændene, der må snøre skoene for at tage hen til sælger for at hente varen:
69 % af de mænd, der bor med deres partner, svarer i undersøgelsen, at det oftest er dem, der henter genbrugsvarer købt online. Det gælder kun 55 % af de kvinder der bor med deres partner.

- Det er sjovt, men der kan være et aspekt af, hvem der som regel bruger bilen eller transportmidlet. Det kan også sige noget om, at mænd er roligere med at hente ting hos fremmede/ukendte – der er ikke en potentiel frygt/ængstelighed på samme måde for hvem sælger måtte være. Det kan også være, at mænd faktisk er hjælpsomme eller yder en indsats for at glæde partneren, når nu hun har købt, forklarer socialpsykologen Torben Bechmann Jensen tendensen med.

Tallene fra Genbrugsindekset 2024:

- 87 % af de danske kvinder har handlet genbrug inden for det seneste år – det gælder 73 % af mændene


- 71 % af de kvinder, der bor med deres partner, siger, at det oftest er dem, der står for at sælge fælles ejendele – det gælder 45 % af de mænd, der bor med deres partner


- 69 % af de mænd, der bor med deres partner, svarer, at det oftest er dem, der henter genbrugsvarer købt online – det gælder 55 % af kvinderne


- 6 % af mændene svarer, at der oftest er deres partner, der henter – det gælder 13 % af kvinderne

Artiklens Tags: