Nye regler for hastighedsgrænser: Indføres i år

Trafiksikkerheden kunne være blevet styrket markant. I stedet må kommuner vente i kø hos politiet.

Danske bilister og beboere i byområder kunne have set frem til mere trygge veje med lavere fartgrænser og bedre trafikstyring.

Men nu udskydes et ventet lovforslag, der skulle give kommunerne friere hænder til at sænke hastigheden og indføre færdselsændringer som ensretning og afspærringer.

Det skriver Transportministeriet.

Planen: Kommunerne skulle selv kunne bestemme

Lovforslaget ville fjerne kravet om, at kommuner skal have politiets godkendelse, hver gang de ønsker at justere hastighedsgrænser eller ændre færdselsmønstre lokalt.

Det ville både forkorte sagsbehandlingstiden og gøre det lettere at tilpasse trafikken til lokale behov – eksempelvis omkring skoler eller i boligområder med for høj fart.



Politiet kunne frigive 22 årsværk

Et centralt argument for lovforslaget var, at det ville frigive 22 årsværk hos politiet, som i dag bruges på godkendelse af netop den slags kommunale tiltag.

Men efter en høringsrunde med mange forslag og spørgsmål, vælger regeringen nu at udskyde hele forslaget.

Ministeren: For mange forslag – vi starter forfra

Transportminister Thomas Danielsen (V) siger:

"Jeg har modtaget mange forslag, inputs og ideer til, hvordan loven kunne indrettes. På grund af den store interesse så udskyder vi fremsættelsen, da større ændringer vil kræve en ny høring."

Han vil ikke give nogen ny tidsramme for, hvornår loven kan blive fremsat igen.

Kommuner: Frustration og langsom trafikomstilling

Udsættelsen betyder, at kommuner fortsat er afhængige af politiets godkendelser – og det forsinker mange planlagte ændringer i trafikken.

Det er især frustrerende i byer, hvor borgerne presser på for at få sænket fartgrænser eller ændret trafikmønstre i udsatte områder.

Loven var et skridt i retning af mere lokal selvbestemmelse – men nu er bremsen trådt i bund.