Opdag de skjulte farer på elmarkedet – er du blevet snydt?

El er en dyr "fornøjelse", og hvad der er endnu værre er, at elmarkedet har været præget af snyd og bedrag. Det skal der nu gøres op med!

Elmarkedet i Danmark har længe været præget af snyd og uigennemsigtige metoder fra useriøse elselskaber. Mange danskere har følt sig fanget i fælder med skjulte gebyrer, aggressive salgsteknikker og forsinkede tilbagebetalinger. Men nu lover klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard at tage et opgør med de såkaldte "lykkeriddere" i branchen.

Ny lovgivning på vej: Strammere regler for elselskaber

Efter flere års kritik af elmarkedet – og særligt visse elselskabers forretningsmetoder – er der nu endelig nye regler på vej. Ifølge Lars Aagaard skal det være sværere at oprette elselskaber, og sanktionerne for lovbrud skal strammes betydeligt. Ministeren lover også større fokus på forbrugernes rettigheder.

"Vi skal ikke stå med påstand mod påstand," udtaler ministeren og understreger, at bevisbyrden i tvister mellem kunder og elselskaber fremover skal ligge hos selskaberne selv.

Problemets omfang: Løfter om bedre forbrugerbeskyttelse

De seneste år har flere elselskaber som Velkommen og Nettopower været i mediernes søgelys for deres tvivlsomme metoder. For eksempel er mange kunder blevet opkrævet store aconto-betalinger, og selskaberne har været langsomme med tilbagebetalingerne. Også andre selskaber, som Modstrøm, har været beskyldt for at udnytte de manglende regler på området.

Forbrugerrådet Tænk har længe efterlyst en hovedrengøring af elmarkedet og glæder sig over udsigten til strammere regler. Ifølge dem har det været alt for let for uærlige aktører at udnytte forbrugerne, og de nuværende sanktioner har ikke været tilstrækkeligt afskrækkende.

Konservative presser på for hurtigere handling

Det er dog ikke kun ministeren, der vil tage fat i problemerne. Det Konservative Folkeparti har også presset på for, at regeringen skal handle hurtigere. Erhvervsordfører Helle Bonnesen har længe kritiseret de nuværende regler og mener, at strammere krav er nødvendige for at beskytte både forbrugere og små virksomheder.

Bonnesen har tidligere foreslået en bevillingsordning, hvor elselskaber skal have tilladelse fra myndighederne for at sælge strøm til danskerne. Det skal sikre, at kun de seriøse aktører får adgang til markedet.

Hvad betyder det for dig?

Selvom der stadig mangler detaljer, er det sikkert, at elmarkedet snart vil se betydelige ændringer. For almindelige forbrugere betyder det, at vi i fremtiden kan forvente en mere gennemskuelig proces, når vi vælger elselskab. Det vil også være lettere at holde elselskaberne ansvarlige for deres handlinger.

Og mens vi venter på de nye regler, kan du som forbruger sikre dig ved at undersøge markedet grundigt, vælge velkendte selskaber og eventuelt rådføre dig med Forbrugerrådet eller din fagforening, hvis du er i tvivl om dine rettigheder.

Om kort tid vil elmarkedet blive renset for mange af de brodne kar, der har udnyttet systemet i årevis. Hvis du har følt dig snydt af dit elselskab, kan du måske snart få de rettigheder, du har manglet – og det er en sejr for alle os forbrugere.

Læs mere nyt om elmarkedet hos TV2 her.