Pressemeddelelse - Via Ritzau
Der er udsigt til lavere temperaturer, og det får Topdanmark, et af landets største forsikringsselskaber, til at sende en opfordring til danske bilejere: Sæt vinterdæk på bilen nu, hvis du ikke allerede har gjort det. For du risikerer at komme galt afsted, hvis du kører med sommerdæk, når der er sne og is på vejene.
Det er en god tommelfingerregel, at det er på tide at sætte vinterdæk på bilen, når temperaturen er under syv grader. DMI forventer, at temperaturen vil falde ned til syv grader om dagen i næste uge, og om natten vil temperaturen være mellem to og otte grader. Enkelte nætter kan der lokalt komme let frost.
-
-
“De seneste tre år har november været garant for sæsonens første sne. Derfor sender vi en klar opfordring nu: Få bestilt en tid hos dit lokale dækcenter, før snevejret melder sin ankomst. Der kan være ventetid hos dækcentrene,” siger Rasmus Ruby-Johansen, skadedirektør i Topdanmark, og sætter ord på, hvorfor det er nødvendigt at sætte vinterdæk på bilen:
“Gummiet på sommerdæk bliver hårdt ved lavere temperaturer, hvilket hæmmer dækkenes evne til at gribe fat i vejen, og det giver en længere bremselængde. Vinterdæk er lavet af blødere gummi, der bevarer sin fleksibilitet ved lavere temperaturer. Det gør, at de har et bedre greb i vejen, når der er sne og på is på den,” siger han.
Vinteren 2023/24 skrev sig ind i historiebøgerne som den næstvådeste vinter siden 1874, og en del af nedbøren faldt som sne. Faktisk blev vinteren den mest snerige i 11 år.
Topdanmark modtog alene i januar i år mere end tusind anmeldelser om påkørsler bagfra, svarende til mere end en fordobling i forhold til samme periode året før.
Det er ikke lovpligtigt at have vinterdæk på bilen i Danmark, men bilorganisationen FDM anbefaler, at du monterer vinterdæk på bilen, hvis du kører med din bil i hele vinterperioden.
Styr på forsikring
Vinterdæk er ikke det eneste, som kan gøres klar på bilen, før vintervejret melder sin ankomst. Bilejere bør også tjekke køler- og sprinklervæsken for at sikre, at væsken er egnet til frostvejr. For der kan være risiko for frostsprængninger, hvis væsken ikke er frostsikker.
Det kan også være en god idé at undersøge, om man har en forsikring, der også dækker vejhjælp. Mange biler kan have svært ved at starte i kulden, og antallet af opkald om starthjælp til Topdanmarks vejhjælpstjeneste stiger væsentligt i vinterperioden sammenlignet med resten af året.
Topdanmark modtog i 2022 og 2023 samlet 9.724 anmeldelser om starthjælp, hvoraf 59 procent blev anmeldt fra november til og med marts.
Gode råd til vinterklargøring af bilen
- Skift til vinterdæk af en god kvalitet. Tjek, at vinterdækkene er i ordentlig stand, før de monteres.
- Smør silikone på gummilisterne i dørene, så de også kan åbne, når kulden sætter ind.
- Sørg for, at kølervæsken er frostsikret, så motoren ikke frostsprænges.
- Skrab altid is og sne af bilruderne, før du kører – også lygter og spejle. Husk, at det er et lovkrav, at man har godt udsyn.
- Medbring en sneskovl, refleksveste og tæpper i bilen.
- Få skiftet batteriet, hvis du flere gange har konstateret fejl.
- Skal du til udlandet, bør du tjekke landets regler om vinterdæk, snekæder mv.