Pressemeddelelse - Via Ritzau
I 2024 blev der brugt strøm som aldrig før i Danmark, for med et samlet forbrug på 38,4 TWh (terawatt-timer) satte året nemlig rekord.
Faktisk blev der ifølge data fra Energinet brugt 5 procent mere strøm i 2024 end i det forrige rekordår 2021, hvor forbruget nåede 36,8 TWh. I 2023 lå forbruget på 36,1 TWh.
- Tallene taler deres tydelige sprog. Vi sparer ikke længere så meget på strømmen, og vigtigst af alt så er begynder elektrificeringen at tage fart. Der er simpelthen flere, der skifter dieselmotoren ud med en elbil eller får varmepumpe, siger Mads Brøgger, direktør i Norlys’ energiforretning.
-
-
Laveste gennemsnitspris i flere år
Det var ikke kun forbruget, der satte rekord i 2024. Elpriserne vakte også opsigt.
Mest markant var torsdag d. 12. december, hvor den rene elpris på grund af en lav produktion af vedvarende energi og høj efterspørgsel, nåede helt op på 7 kr./kWh ex. moms fra 17 til 18.
Det var den højeste elpris i mere end ti år. Heldigvis var det dog ikke repræsentativt for hele året.
- I 2024 lå den rene elpris i gennemsnit på knap 0,53 kr./kWh, og det er faktisk det laveste niveau siden 2020. Her i begyndelsen af januar har vi heldigvis også set, at gennemsnitsprisen har ligget endnu lavere, hvor vi blandt andet har haft en del vind, som har bidraget til de lave priser, siger Mads Brøgger.
-
-
En stadigt større andel af strømmen i Danmark kommer fra grønne energikilder som vindmøller og solceller. Det betyder også, at elprisen svinger, alt efter hvor meget vinden blæser og solen skinner. Samme dag som elprisen peakede på knap 7 kr./kWh var forskellen på den billigste og dyreste time mere end 6 kroner. Det var det største prisudsving siden 2013.
- Vi ser flere dage med store prisudsving, og derfor kan det godt betale sig at holde øje med priserne, hvis man har en variabel elprisaftale. I Norlys gør vi meget for at hjælpe vores kunder med at bruge strømmen klogere. Vores hjemmeladere kan indstilles til automatisk at lade elbilen op, når strømmen er billigst og grønnest, og i vores elpris-app kan kunderne også få hjælp til at finde de største strømslugere i hjemmet, siger Mads Brøgger.
*Det danske elsystem er inddelt i to zoner kaldet DK1 og DK2. DK1 dækker over Vestdanmark (Jylland og Fyn), mens DK2 er Østdanmark (Sjælland og Bornholm). DK1 er koblet på det centraleuropæiske elsystem, mens DK2 er koblet på det nordiske.
Derfor kan priserne i de to områder variere, da de også påvirkes af de markeder, de er tilknyttet. I 2024 har hver tredje time haft forskellige elpriser i hhv. DK1 og DK2.
-
-
Der er derfor også forskel på, hvor mange og hvilke dage, der har været 1 krone eller mere i forskel på døgnets dyreste og billigste time i hhv. DK1 og DK2. For DK1 er det sket 74 dage i år, mens det i DK2 er sket 82 dage – i alt altså 156 dage.