Overraskende: Så mange over 80 år arbejder stadig

Flere danskere vælger at arbejde langt op i alderen – selv efter de fylder 80 år. Nye tal afslører en markant stigning blandt ældre lønmodtagere.

Ældre vælger arbejdsmarkedet til

Selvom pensionsalderen er 67 år, vælger mange danskere at fortsætte med at arbejde langt op i alderen.

Det handler både om lysten til at holde sig i gang og de økonomiske fordele, der følger med. Flere seniorer udnytter nemlig, at arbejdsindkomst ikke længere bliver modregnet i folkepensionen.

Men det er især blandt de allerældste på arbejdsmarkedet, at udviklingen virkelig skiller sig ud.

Hvilke jobs varetager de ældre?

Mange af de ældre, der fortsætter med at arbejde, har videnstunge roller som konsulenter, bestyrelsesmedlemmer eller selvstændige, der udbetaler løn til sig selv. Disse stillinger kræver ofte mental skarphed frem for fysisk krævende indsats.

Ifølge eksperter arbejder langt de fleste på deltid eller fleksible vilkår. Det er særligt det stramme arbejdsmarked og virksomheders behov for at fastholde viden, der har gjort det mere attraktivt for seniorer at forblive i job.



Mere end 11.000 over 80 har lønindkomst

Ifølge Danmarks Statistik havde 11.006 danskere over 80 år lønindkomst i 2023. Det er en stigning på hele 41% på blot et år og 75% over de seneste fem år.

Udviklingen overrasker cheføkonom Mads Moberg Reumert fra Danica Pension, som peger på flere årsager til tendensen:

– "De ældres helbred er blevet bedre, og der er samtidig økonomiske incitamenter, der gør det mere attraktivt at fortsætte med at arbejde," forklarer han.

Læs også: Førtidspension 2025: Så meget kan du få udbetalt


Økonomiske og sociale gevinster

At fortsætte med at arbejde giver seniorer mulighed for at spare mindre op eller trække mindre på pensionsopsparingen, fordi de stadig har en lønindkomst. Det giver ikke kun luft i økonomien, men også mulighed for at bevare sociale relationer og holde sig mentalt aktive.

Samtidig giver udviklingen nye perspektiver på arbejdsmarkedet. Flere virksomheder har set værdien i at fastholde erfarne medarbejdere, hvilket kan være med til at styrke vidensdeling og kontinuitet i organisationerne.

Denne tendens markerer en tydelig ændring i, hvordan danskere ser på alderdom – og på deres muligheder for at bidrage til både arbejdsmarkedet og deres egen økonomi.

Læs mere her.