Eksporten af økologiske fødevarer fortsætter sin forsigtige vækst og landede på fire pct. i 2023. Det viser den seneste opgørelse fra Danmarks Statistik.
Det er fortsat mejeriprodukter, der er Danmarks største eksport-kategori, men øvrige drikkevarer haler ligeså roligt ind på mælken, ost og youghurten.
I kategorien drikkevarer finder man nemlig plantedrikke - og det er netop denne type af varer, som er årsag til den flotte stigning på 39 pct. fra 2022 til 2023.
-
-
"Det viser, at danske økologiske producenter af plantedrikke har fået godt fat i de internationale markeder og har banet vejen for, at Danmark kan blive en vigtig spiller på markedet for økologiske og plantebaserede produkter," siger Dennis Hvam, international market director i Økologisk Landsforening.
"Helt generelt viser stigningen i den samlede eksport af økologi, at de udenlandske kunder har stor tillid til de danske produkter, og at vores virksomheder producerer varer af høj kvalitet."
Udover mejeri er eksporten af korn og kornvarer, levende dyr og kaffe, te og chokolade også steget.
Luksus skæres væk
Importen af økologiske fødevarer er til gengæld faldet med hele fire pct., og det er første gang i 20 år, at det er sket. Det er særligt på drikkevarer, foderstoffer og sukker, at faldet er sket.
Danmarks Statistik oplyser, at det er vine fra Frankrig, Italien og Spanien, som Danmark har hentet mindre af. At importen af foderstoffer er faldet skyldes hovedsagligt, at den danske bestand af økologisk malkekvæg faldt fra 2022 til 2023.
"Det er tankevækkende, at importen er faldet. En del af forklaringen findes selvfølgelig i nedgangen i den økologiske mælkeproduktion. At vi henter færre vine fra Sydeuropa og skærer sukkervarer væk skal ses i lyset af inflationen, som helt naturligt får forbrugerne til at drosle ned på luksusvarerne," siger Dennis Hvam.
I følge Danmarks Statistik er Danmarks vigtigste eksportlande fortsat Tyskland, Nederlandene, Sverige og Kina.