Pas på denne sms-fælde: Svindlere udgiver sig for at være dine børn og vil have dine penge

Flere danskere har allerede mistet op mod 100.000 DKK til en ny type digital svindel. Se hvordan du undgår fælden.

Svindlere udnytter tilliden til familie

Har du fået en sms fra dit "barn" med et nyt telefonnummer og en hurtig bøn om at låne penge? Så er det på tide at være ekstra påpasselig. Politiet advarer nu om en bølge af digital svindel, hvor kriminelle udgiver sig for at være dine nærmeste for at franarre dig penge.

I de første seks måneder af 2024 er denne type svindel eksploderet, og politiet har allerede modtaget over 1.150 anmeldelser. Det betyder, at mange danskere har været tæt på at blive snydt – eller har mistet store beløb.

Ofrene er særligt 50-79-årige

Ifølge politiet går svindlerne målrettet efter personer i alderen 50 til 79 år, som ofte stoler på, at de taler med deres børn eller andre familiemedlemmer. Afsenderne udgiver sig for at have skiftet nummer og hævder at have akut brug for penge. Det drejer sig typisk om beløb mellem 9.000 DKK og 35.000 DKK, men i visse tilfælde har ofre mistet op mod 100.000 DKK, ifølge tal fra NSK.

Svindlen fungerer ved, at svindlerne sender den samme besked ud til flere telefonnumre på én gang i håb om, at nogen hopper på. Denne taktik er meget effektiv, og især fædre er i stigende grad blevet mål for denne form for digital bedrageri.

Sådan gennemskuer du svindlen

Det bedste forsvar mod denne type svindel er simpelthen at tage kontakt til den person, der angiveligt beder om penge. Politiet anbefaler, at du ringer op til dit barn eller din ven og sikrer dig, at de virkelig har brug for hjælpen. Kan de ikke tale i telefon, så spørg ind til noget, kun den rigtige person ville kunne svare på. Det kan for eksempel være et fælles barndomsminde eller et spørgsmål om kæledyr.

Politiets Kresten Munksgaard fra National Center for IT-kriminalitet udtaler: "Det er vigtigt, at man får bekræftet historien enten fysisk eller over telefonen, før man begynder at overføre penge."

Svindelnumre bliver sværere at gennemskue

Svindlerne bliver hele tiden dygtigere til at narre folk. I mange tilfælde hacker de sig ind på sociale medieprofiler og læser gamle samtaler mellem to personer. På den måde kan de efterligne måden, du og din ven eller dit barn taler sammen på, hvilket gør det endnu sværere at gennemskue svindlen.

Svindlerne udnytter den tillid, vi normalt har til familie og venner, og derfor er det vigtigt at være ekstra opmærksom, når nogen uventet beder om penge.

Pas på dine penge – tjek altid før du overfører!

Hvis du vil undgå at blive offer for denne svindel, så sørg for altid at dobbelttjekke med den påståede afsender, før du overfører penge. Det kan spare dig for tusindvis af kroner og meget besvær.

Hvis du allerede er blevet snydt, kan du kontakte Sikkerdigital, hvor en hotline er klar til at hjælpe dig.

Læs mere om svindelnumrene hos DR her.

Artiklens Tags: