Per Nielsen: "Hvor der er penge sparet, er der penge tjent"
Per Nielsen fra Langholt i Nordjylland bruger flittigt den kinesiske webshop Temu.
Som fleksjobber med en månedlig indkomst på lidt over 14.000 kroner bruger han platformen til at spare på alt fra legetøj til cykellygter og tablet-covers.
"Det giver mig mulighed for at købe nogle ekstra ting til børnene. Så har jeg noget mere at gøre med i hverdagen," forklarer han til TV2.
Temus lave priser har gjort det muligt for Per at prioritere oplevelser og sjov i familiens hverdag, men ikke alle er lige begejstrede for platformen.
Kritik af sikkerhed og kvalitet
Temu er blevet kritiseret af blandt andre Forbrugerrådet Tænk, som i en test fra august fandt alvorlige fejl og problemer i 30 ud af 38 produkter.
Blandt de testede varer var der legetøj, kosmetik og elektroniske produkter, der ikke levede op til EU’s sikkerhedsstandarder.
For eksempel blev der fundet farlige kemikalier i kosmetik og legetøj, der kan skade fertiliteten, mens andre produkter som bæreseler og elektroniske apparater ikke fungerede efter hensigten.
Professor i forbrugerret, Marie Jull Sørensen fra Aalborg Universitet, advarer om, at Temu opererer uden for EU-reglerne. Det betyder, at ansvaret for at sikre produktkvalitet i sidste ende ligger hos forbrugerne selv.
-
-
Pres på danske virksomheder
Mens Temus popularitet vokser blandt danske forbrugere, skaber det problemer for lokale virksomheder.
Coolshop og Temashop har været nødt til at skære ned på medarbejdere, fordi de ikke kan konkurrere med de ekstremt lave priser.
For eksempel koster et laderkabel til mobilen 149 kroner på Coolshop, mens et tilsvarende kabel kun koster 14 kroner på Temu.
Hvem har ansvaret?
Selvom Temu giver danskerne mulighed for at spare penge, rejser platformens metoder og manglende sikkerhedsstandarder spørgsmålet om ansvar. Per Nielsen mener, at politikere bør tage affære for at regulere markedet.
Læs hele historien hos TV2.