Dansk politi har besluttet at stoppe efterforskningen af en omfattende sag om international investeringssvindel, der har ramt 121 danskere, som tilsammen har mistet 33 millioner kroner.
Stort svindelnetværk bag bedrageriet
Svindlen blev udført gennem et netværk af falske investeringsrådgivere, som lokkede ofrene til at investere i bitcoins og aktier via falske hjemmesider som Qteck.io, FX-Leader og Invcenter. Svindlerne skabte et indtryk af ægte investeringer, men ofrene mistede alt, da det gik op for dem, at de var blevet snydt.
Ifølge politiet har de ramte danskere i gennemsnit mistet 272.000 kroner hver, og de penge ser de næppe nogensinde igen.
Tysk forbindelse
Sagen er ikke begrænset til Danmark. Tysk politi oplyser, at svindelnetværket har snydt 33.000 personer på verdensplan for i alt 3,7 milliarder kroner. Tidligere i år blev fire personer idømt fængselsstraffe i Tyskland for deres rolle i bedrageriet, hvor tyske borgere blev svindlet for over 170 millioner kroner.
Dansk politi formoder, at de fire dømte i Tyskland også står bag svindelnummeret i Danmark, men beviserne er ikke stærke nok til at retsforfølge dem herhjemme. Advokaturchef Camilla Winther Wagner forklarer, at ressourcerne til en straffesag i Danmark ville være for omfattende, og at chancerne for en dom er usikre.
-
-
Ofrenes kamp for retfærdighed
Mange af ofrene har samarbejdet med politiet og givet detaljerede forklaringer og beviser, men uden resultat.
En af de ramte, Nete, siger: "Jeg føler mig snydt – også på vegne af de andre, for vi får ikke rigtig noget ud af det."
Hun havde optaget telefonsamtaler med en svindler, der kaldte sig Phillip Graham, i et forsøg på at dokumentere bedrageriet.
Selvom sagen nu er lukket i Danmark, fortsætter den i Tyskland, hvor yderligere personer kan blive retsforfulgt. For de danske ofre er håbet om at få deres penge tilbage dog forsvindende lille.
Læs mere om sagen her.