Prisloftet er væk: Stor sejr for mange danskere

Regeringen og Folketingets partier har besluttet at afskaffe prisloftet på overskudsvarme. Det er en beslutning, der vækker stor glæde hos et af Danmarks største fjernvarmeselskaber, som gennem flere år har arbejdet for at få fjernet den barriere, som prisloftet har udgjort.

Pressemeddelelse - Via Ritzau

Der lød et lettelsens suk hos Fjernvarme Fyn, da nyheden om, at prisloftet på overskudsvarme nu bliver fjernet helt, tikkede ind for kort tid siden. Flere års tovtrækkeri og usikkerhed omkring en væsentlig del af branchens grønne investeringer er nu overstået.

Vicedirektør Kim Winther ser det som en vigtig anerkendelse af fjernvarmesektoren og dens bidrag til den grønne omstilling:


"Det er en glædelig nyhed, at regeringen og Folketingets partier har lyttet til os og taget vores frustrationer alvorligt. Afskaffelsen af prisloftet fjerner en helt unødvendig dobbeltregulering, og det vil utvivlsomt få en stor betydning for den grønne omstilling i Danmark," siger han og fortsætter:



”Fjernvarme Fyn er helt i front på dette område og har derfor allerede en stor andel overskudsvarme. Derfor er jeg først og fremmest glad for, at prisloftet fjernes, så vi kan udnytte de anlæg, vi har investeret i, fuldt ud”.

Voldsom kritik fra start

Kritikken af prisloftet har været massiv og vedvarende, siden prisloftet trådte i kraft i 2022. Særligt fjernvarmebranchen har reageret, da prisloftet har forhindret fjernvarmeselskaberne i at udnytte overskudsvarme fra industrien, selvom den har været det billigste alternativ til selskabernes andre brændsler. Udnyttelse af overskudsvarmen har med andre ord været en lavthængende frugt i forhold til at fortrænge eller reducere brugen af gas og andre fossile brændsler.

"Med prisloftet risikerede vi et tab, som i sidste ende kun kunne lande hos forbrugeren. Det betyder også, at den tid, vi brugte på det store bureaukrati ved prisloftet, nu kan bruges mere konstruktivt, siger Kim Winther og tilføjer:

”Jeg kan ikke love, at kunderne kommer til at opleve en lavere pris, men når prisloftet fjernes, kan vi bedre udnytte vores anlæg uden risiko for tab. Og det kommer både kunder og klima til gode."



Fjernvarme Fyn var en af de første til at investere massivt i et stort overskudsvarmeanlæg, og er i dag en af de største leverandører af varme baseret på overskudsvarme fra industrien.

Grønnere varme

Oprindeligt var det planen at investere yderligere i overskudsvarme, men siden prisloftet blev indført, er alle planer blevet sat på standby. Nu bliver det muligt at realisere de projekter, der giver mere grøn varme i rørene – uden at det bliver dyrere for de fynske fjernvarmekunder. Samtidigt gavner det hele Danmark i kampen for at reducere CO2-udledningen.

Hos Fjernvarme Fyn er man allerede klar til at tage fat:
"Nu trækker vi i arbejdstøjet, genbesøger vores projekter og genoptager den dialog vi har haft med mulige samarbejdspartnere. Det vil overraske mig meget, hvis ikke vi i løbet af de kommende år ser flere overskudsvarmeprojekter begynde at pible frem – både her på Fyn og i resten af landet," fortæller Kim Winther og fortsætter:

"Overskudsvarme er og bliver en væsentlig del af vores grønne omstilling her på Fyn, da den bidrager til at fortrænge andre og mindre klimavenlige brændsler. Derfor undrer det mig, at prisloftet først bliver afskaffet til sommer, i stedet for at det bliver fjernet med det samme," slutter Kim Winther.




Fakta: Fjernvarme Fyn var en af de aktører, der før indførelsen af den nuværende regulering på overskudsvarme, investerede i et stort overskudsvarmeanlæg i forbindelse med, at Meta etablerede et datacenter i Odense. Fjernvarme Fyn har samlet set investeret tæt på 400 mio. kr. i at udnytte overskudsvarme fra Metas datacenter, spildevandsanlæg og andre energikilder. Overskudsvarmen alene fra Metas datacenter forsyner i dag ca. 11.000 husstande med fjernvarme. Alle Fjernvarme Fyns overskudsvarmeanlæg leverer på nuværende tidspunkt varme til ca. 12.500 husstande.