Så dyrt bliver oksekød: Ny aftale hæver priserne

Oksekødspriserne i supermarkedernes kølediske kan stige endnu en gang, men denne gang handler det ikke kun om inflation.

En ny aftale om at reducere kvælstofudledninger i landbruget kan få betydning for, hvad danskerne betaler for deres bøffer – dog først om nogle år.

Grøn omstilling med moderat effekt på forbrugerne

Den nye aftale bygger på det hårdeste af tre scenarier for at reducere kvælstofudledninger. Dette indebærer, at landbruget får pålagt nye afgifter, der kan hæve produktionsomkostningerne.

Dog vurderes det, at effekten på forbrugerpriserne bliver relativt moderat, især da afgifterne først bliver relevante om seks år.

Aftalen er en del af en bredere indsats for at gøre landbruget mere klimavenligt. Selvom prisstigningen på oksekød kan virke lille, er den et eksempel på, hvordan klimaaftaler kan påvirke dagligvarer over tid.

En krone ekstra pr. pakke oksekød

Regeringen og flere partier har netop indgået en aftale om en grøn trepart, der skal mindske landbrugets udledning af kvælstof.

Ifølge økonomiprofessor Michael Svarer fra Aarhus Universitet betyder aftalen, at produktionspriserne på oksekød kan stige.

Hvis landmændene vælger at lade danskerne betale, kan prisen på en almindelig pakke hakket oksekød på 500 gram stige med cirka 1 krone fra 2030.



Svarer understreger dog, at dette er et skøn, da der endnu ikke er udarbejdet præcise regnemodeller for aftalens effekt på priserne.

"Afgifterne er relativt små og træder først i kraft fra 2030, ligesom landmændene vil få et højt bundfradrag," forklarer Michael Svarer til BT.

Hvad betyder det for forbrugerne?

For den gennemsnitlige dansker betyder aftalen, at priserne på oksekød og muligvis andre animalske produkter kan stige en smule i fremtiden.

Dog er der lang tid til, at ændringerne træder i kraft, og de konkrete konsekvenser afhænger af, hvordan landmændene vælger at håndtere de øgede omkostninger.

Forbrugere, der allerede overvejer at skære ned på oksekødet af hensyn til klimaet, kan se prisstigningen som endnu en opfordring til at vælge alternativer som plantebaserede produkter, der måske ikke rammes af samme afgifter.

Hvis du vil holde dig opdateret på, hvordan klimaaftaler påvirker din dagligdag, er det værd at følge med i de løbende forhandlinger om landbrugets fremtid.

Læs mere her.