Sådan bliver du overvåget af din teknologi – uden du ved det!

Vi lever i en tid, hvor teknologi er en integreret del af vores hverdag. Men er du opmærksom på, hvor meget information du faktisk deler – helt uden at vide det? Dit smart-TV, din telefon, og endda din bil kan afsløre mere om dig, end du aner, og ofte uden din fulde forståelse.

Dataindsamling overalt

Når du køber et nyt fjernsyn eller downloader en app, klikker du sikkert hurtigt “accepter” uden at læse vilkårene igennem. Men vidste du, at du måske giver virksomheder adgang til oplysninger om dine vaner og præferencer? Ifølge en rapport fra USA indsamles der enorme mængder data gennem digitale enheder, og ofte er vi som forbrugere slet ikke klar over, hvor meget vi deler.

Ida Nynne Daarbak Reislev, jurist i Forbrugerrådet TÆNK, advarer: "Man indsamler virkelig megen data her. Og det handler om de mest følsomme oplysninger, vi har om os selv." Når vi klikker os igennem vilkår uden at læse dem, giver vi virksomheder adgang til oplysninger om vores privatliv.

Din bil og din hverdag

Vidste du, at din bil kan afsløre dine bevægelser og samtaler? Flere bilproducenter, som Ford, er begyndt at udvikle teknologi, der kan overvåge alt fra din fart til de samtaler, du har i bilen. I Sverige har Volvo allerede fjernet kommunikationen i politibiler af frygt for, at samtaler kunne blive aflyttet af kinesiske ejere. Dataindsamling fra biler kan bruges til at målrette reklamer til dig eller endda blive sendt direkte til myndighederne, hvis du kører for stærkt.



Overvågning i supermarkedet

Din tur i supermarkedet er ikke så anonym, som du måske tror. Ny teknologi gør det muligt at scanne QR-koder i tøjet, du har på, hvilket giver supermarkedet information om dine købsvaner, din størrelse og endda dine indkøb. Forestil dig, at du går ind i en butik, og baseret på dit tøj får du vist reklamer for bestemte varer. Det er virkeligheden med dagens teknologi.

Hvordan beskytter du dig selv?

Det bedste råd er at være kritisk, hver gang du installerer en ny app eller køber elektronik. Læs vilkårene, vær opmærksom på, hvilke oplysninger du deler, og tænk over, om det er nødvendigt. Overvågning og dataindsamling er ikke længere fremtidsmusik, men en realitet, vi bør tage alvorligt.

Beskyttelse af dine data kræver opmærksomhed og viden. Brug derfor tid på at forstå, hvordan dine oplysninger kan blive brugt, så du undgår ubehagelige overraskelser.

Læs mere hos TV2 her.