Team Danmarks forbundsstøtte i den kommende olympiade frem mod 2028 er fastlagt. 19 forbund kan se frem til flere midler, to er på samme niveau som tidligere, mens fem forbund går lidt tilbage. Samtidig ophører samarbejdet med et enkelt forbund. Det betyder, at der er indgået nye samarbejdsaftaler med i alt 26 forbund, hvoraf fire er helt nye i et Team Danmark-samarbejde. Dermed er ca. 100 mio. kroner fordelt i forskellige forbundssatsninger, der skal give danske atleter bedst mulige vilkår i 2025 for at kæmpe med blandt verdens bedste atleter. I de kommende måneder vil midlerne fra Salling Fondene og de øvrige kommercielle partnere blive fastlagt. Se fordelingen af de ca. 100 mio. kroner i denne pressemeddelelse.
Team Danmarks formand, Lars Krarup, glæder sig over, at det på baggrund af nye midler på finansloven har været muligt at løfte støtten til elitearbejdet i langt de fleste forbund.
”Alle analyser peger entydigt på, at penge er afgørende for en nations konkurrenceevne i international eliteidræt. Derfor er er jeg meget glad for, at det er lykkedes at skabe en ny politisk opbakning til at støtte atleterne og dansk eliteidræt, så vi i 2025 kan uddele flere midler end tidligere. Vi har arbejdet hårdt på at løfte grundbeløbet til Team Danmark, og jeg vil gerne takke regeringen og de andre partier, som med finansloven har sikret flere midler til Team Danmark på finansloven til og med 2028, hvor der venter et spændende OL og PL i Los Angeles,” siger Lars Krarup.
Næste Niveau
Ser man på resultaterne gennem de seneste år, hører Danmark til et af de lande, der præsterer flot målt på medaljer i forhold til indbyggertal. Men de mørke skyer er allerede trukket ind over dansk eliteidræt, og der er en tydelig tendens til, at Danmark er under stærkt pres. Der skal helt enkelt mere til for at følge med de bedste og blive en af de atleter, der kæmper om podiepladserne.
Senest dokumenteret af bl.a. Idrættens Analyseinstitut, som efter legene i Paris 2024 lavede en analyse, der viser et fald i dansk eliteidræts konkurrenceevne.
Et fald, som kræver handling og et skærpet fokus i prioriteringerne, hvis vi også i fremtiden skal fastholde atleternes muligheder for at vinde medaljer til Danmark, forklarer sportsdirektør i Team Danmark, Lars Balle Christensen.
-
-
”Vi har med vores nye strategi og støttekoncept bedt forbundene om at se på elitearbejdet med nye øjne. Alle analyser viser, at dansk eliteidræt er presset på konkurrenceevnen, og hvis vi ikke skal blive overhalet af andre nationer, er der brug for, at vi skærper vores fokus og løfter kvaliteten hele vejen rundt om atleterne. Det betyder blandt andet, at vi sammen med forbundene vil sikre, at de atleter med størst potentiale har bedre muligheder for at få den støtte, der skal til for at konkurrere med de bedste. Det gælder bl.a. økonomi, udstyr og ekspertressourcer. De ekstra midler, vi har fået, vil vi ikke smøre tyndt ud. Vi vil investere dem, hvor de har størst effekt,” siger Lars Balle Christensen.
Han fastslår samtidig, at det har været vigtigt ikke at hive bundproppen ud af elitearbejdet i de forbund, der vil modtage færre midler til elitearbejdet. Skærer man for dybt, vil det være vanskeligt for forbundene at oppebære en elitesatsning, som gør det muligt, at udvikle atleter, der kan præstere på højeste niveau.
”Selv om for eksempel roning, svømning og sejlsport lige nu står med få store resultater til det seneste OL, er der i forbundene lagt gode planer for, hvordan de skal arbejde sig tilbage til højeste niveau. Der er viden, kompetencer og en struktur for talent- og elitearbejdet i forbundene, som vi har stor tiltro til. Vi har haft en god proces og dialog med de forbund, der går tilbage i støtteniveau det kommende år, og vi har en stor tro på, at de dygtige trænere og ledere i forbundene kan udvikle elitearbejdet i en positiv retning,” siger Lars Balle Christensen.
Investeringer i talentarbejdet
En af konsekvenserne ved det skærpede fokus er, at antallet af atleter og discipliner, der samarbejdes om, justeres, så der kan investeres mere målrettet og på det niveau, der kræves for at være med på højeste niveau. Et eksempel er i sejlsport, hvor samarbejdet koncentreres om fire olympiske bådklasser mod tidligere syv. Det betyder, at antallet af indplacerede atleter i Team Danmark-samarbejdet i 2025 bliver ca. 930 mod ca. 1.200 i 2024.
”Vi har stor forståelse for, at det kan skabe frustration og skuffelser hos nogle af de atleter, der ikke længere bliver indplaceret i en atletkategori. Vi må bare konstatere, at vi ikke kan forsætte med at gøre det samme, hvis vi skal følge med den internationale udvikling, som er godt i gang med at overhale os,” siger Lars Balle Christensen.
Talentarbejdet har i mange år haft svære kår i mange forbund, fordi der ikke har været midler til at investere i næste generation. Der har ganske enkelt ikke været ressourcer til at prioritere en bæredygtig fødekæde.
”Vi er glade for, at vi har mulighed for at oprette en ny atletkategori for udviklingsatleter og introducere et talentprogram bl.a. finansieret af Salling Fondene, hvor de dygtigste talenter kan få eksperthjælp og støtte tidligt i deres karriere og i særdeleshed i transitionen fra talent til seniorelite. Det skal være med til at sikre fødekæden på længere sigt,” siger Lars Balle Christensen.